Hírek

2008.07.04. 16:24

Marad a magas inflációs ütem

Beragadt jelenlegi magas, hét százalék körüli szintjén a pénzromlás üteme Magyarországon – állítják legfrissebb anyagaikban a londoni elemzők.

M. S.

A szakértők úgy látják: a következő hónapokban nem várható az infláció ütemének érzékelhető mérséklődése, az erős forint ellenére sem. Az energiahordozók és az élelmiszer világpiaci drágulásától ugyanis nem tud hazánk függetlenedni. Enyhülés az év végén következhet be – teszik ugyanakkor hozzá –, decemberben már csak hat százalék körüli pénzromlás várható.

Az infláció alakulása (%, év/év)

2004. május 7,6

2005. május 3,6

2006. május 2,8

2007. május 8,5

2008. május 7,0

Forrás: KSH

Tovább erősödött mindeközben a forint. A nemzeti fizetőeszközt pénteken délután a 233,50 forint/eurós szinten jegyezték a bankközi devizapiacon, ami több mint egyforintos erősödés az előző napi záróárfolyamhoz képest. Ez történelmi rekord, ennyire erős még soha nem volt az euróval szemben a forint. Az erősödést elemzői vélemények szerint több tényező hajtja: sokat javult a magyar gazdaság megítélése külföldön, magas a hazai kamatszint, továbbá az egész térség népszerűnek számít a befektetők körében. Mind erősebbek ugyanakkor azok a hangok, amelyek szerint az erősödési hullám a végéhez közeledik.

Az osztrák Raiffeisen Bank pénteken ismertetett elemzése szerint például a forint ma már egyértelműen túl erősnek mondható, a gazdaság állapota nem indokol egy ekkora felértékelődést. A pénzintézet elemzői mindazonáltal úgy látják: számottevő gyengülés sem valószínű, szerintük a következő hónapokban valahol a 240 és 245 forint/eurós sávban állhat be a magyar nemzeti deviza árfolyama.

Gyorsan nő az exportunk

Rendkívül gyors ütemben nő a magyar kivitel: január-áprilisban 17 százalékkal volt nagyobb hazánk exportja, mint 2007 első négy hónapjában (csak mobiltelefonból 670 millliárd forintnyit exportáltunk). A behozatal 12 százalékkal emelkedett. A külkereskedelem 88 milliárd forintos többletet produkált; egy évvel korábban még 78 milliárd volt a hiány.

2005. május 3,6

2006. május 2,8

2007. május 8,5

2008. május 7,0

Forrás: KSH Gyorsan nő az exportunk Rendkívül gyors ütemben nő a magyar kivitel: január-áprilisban 17 százalékkal volt nagyobb hazánk exportja, mint 2007 első négy hónapjában (csak mobiltelefonból 670 millliárd forintnyit exportáltunk). A behozatal 12 százalékkal emelkedett. A külkereskedelem 88 milliárd forintos többletet produkált; egy évvel korábban még 78 milliárd volt a hiány. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva