Hírek

2008.07.25. 08:40

Maximális pontszámra sehol nem volt szükség

Körülbelül 82 ezren kerültek be idén valamely egyetemre, főiskolára a jelentkezők több mint 96 ezer diák közül. Az ősszel induló tanévben a legnépszerűbbeknek a Budapesti Corvinus Egyetem bizonyos szakjai bizonyultak.

BAMA

Idén a gazdaságtudományi és a bölcsészképzésre jelentkeztek a legtöbben. A keresettnek számító műszaki és informatikai területen nagyjából a helyeknek megfelelő számban választották ezeket a szakokat a diákok. Sehol sem volt szükség az idén a bejutáshoz a maximális pontszámra, vagyis 480 pontra. A ponthatár a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakán a legmagasabb, itt 475 pontot kellett elérni. További 20-25 olyan szak van, ahol a bekerüléshez 452 pontnál több kellett.

Manherz Károly szakállamtitkár a Magyar Televízió Az Este című műsorában elmondta: a 96 ezer jelentkezőből 82 ezret vettek felvalamelyik egyetemre, főiskolára első körben, de őszig sokan bejutnak még valahova a pótfelvételin is. A pótfelvételit, illetve a választható szakokat várhatóan július 26-án, szombaton hirdetik meg Államilag támogatott alapképzésre már nem lehet jelentkezni a pótfelvételin, a mesterképzésben meghirdetett 3500 helyből azonban 1300-1400 még üresen áll - hangsúlyozta az államtitkár.

Hasonló a helyzet a felsőfokú szakképzésben is: itt 12 ezer 500 államilag támogatott képzési formára lehetett jelentkezni, de ebből még csak 7500 helyet töltöttek be. A pótfelvételit, illetve a választható szakokat várhatóan július 26-án, szombaton hirdetik meg a www.felvi.hu oldalon. Erre augusztus 13-ig lehet jelentkezni a választott felsőoktatási intézményben. Azok is pótfelvételizhetnek, akik az idei hagyományos felvételin nem vettek részt - de már csak egy szakra lehet jelentkezni. Az eredményekről augusztus végén értesítik a diákokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva