Hírek

2008.07.03. 14:37

Megemelte a kamatot az EKB

Az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 4,25 százalékra emelete az Európai Központi Bank monetáris tanácsa az euró alapkamatát.

BAMA

A kamatemelést a növekedő inflációs félelmek indokolhatták. Az eurózónában 4 százalékra ugrott az infláció, amire 16 éve nem volt példa. Ez duplája a központi bank által kitűzött inflációs célnak. A döntés nem gyakorolt különösebb hatást a hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyamára - egy euróért 236,8 forintot kértek a hír megjelenését követő negyedórában. Ez csupán 30 fillérrel magasabb, mint a kurzus tegnapi zárószintje.

Az emelést a szakemberek hetek óta valószínűsítették. Jean-Claude Trichet EKB elnök azonban némileg lehűtötte a kamatemelési várakozást a múlt héten, mondván, hogy az euróövezeti GDP erős első negyedévi növekedése egyszeri tényezőknek, főleg a jó időjárásnak tudható be, és "megfelelőbb lesz majd az első két negyedévet együtt szemlélni". Júniusban azonban a várakozásokat ismét fölerősítette az inflációs adat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva