Hírek

2008.07.18. 17:52

Megfogják a diákokat is

Nem mentek szabira a munkaügyi ellenőrök: a diákmunkások sem kerülik el a figyelmüket

H. M.

Nem állt le az élet a munkaügyi főfelügyelőségnél, így tovább folytatódnak a munkaügyi ellenőrzések – jelentette be Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón. Az elmúlt fél év eredményei szerint van is rá igény, hiszen az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség szakemberei az idén januártól június végéig 32 633 munkáltató ellenőrzése során több mint 40 ezer feketén foglalkoztatott munkavállalóra bukkantak. A legfertőzöttebb ágazat továbbra is az építőipar, az idén lebuktatott feketemunkások negyede ugyanis ebben az ágazatban dolgozott.

Változatlanul jellemzőek a munkaidővel, pihenőidővel, valamint a rendkívüli munkavégzéssel összefüggő szabálytalanságok. Ezek a jogsértések az elmúlt fél évben csaknem 19 ezer munkavállalót érintettek, elsősorban a feldolgozóiparban, valamint a kereskedelem és a vendéglátás területén. Ugyancsak visszatérő probléma a nem megfelelő foglalkoztatási körülmények. A munkavállalók testi épségét és egészségét veszélyeztető munkáltatókkal szemben fél év alatt 1634 alkalommal szabtak ki munkavédelmi bírságot, összesen 570 millió forint értékben.

A tanítás végével beköszöntött nyárimunka-szezon, valamint az illegális gyermekmunka sem kerülte el a hatóságok figyelmét. Az idén eddig tíz gyermekkorú munkavállalót találtak hat különböző munkáltatónál. Legutóbb Máriakálnokon értek tetten egy gombaszedésen két 14 éves gyermeket, Nagykanizsa közelében az autópálya-építkezésen pedig egy 13 éves gyermeket csíptek fülön az ellenőrök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva