Hírek

2008.07.30. 15:51

Megoldás születhet az uzsorakölcsönök visszaszorítására

A szociális tárca dolgozik az uzsorakölcsönök visszaszorításának lehetőségén, valamint vizsgálja, hogy Magyarországra miként lehetne átültetni a bangladesi "Szegények Bankja" modellt vagy annak bizonyos elemeit - közölte Korózs Lajos, a szociális tárca államtitkára szerdán.

MTI

Előzőleg több napilap is arról számolt be, hogy a kormány szociális kölcsönnel szorítaná vissza az illegális  uzsorakölcsönöket, a vállalkozásoknak pedig mikrohitellel segítene. Korózs Lajos hangsúlyozta: ki kell találni azt a technikát,  amely meggátolja, hogy az uzsorások hozzáférjenek az emberek  jövedelméhez. Számba kell venni a jogi, a rendészeti eszközöket -  fogalmazott, hozzátéve: őszre megpróbálnak megoldást találni az  ügyben.

Mint mondta, a bangladesi "Szegények bankjával" kapcsolatban az  a kérdés, tudnak-e a helyi társadalomban olyan közösségek szerveződni, amelyek egymás iránt garanciát tudnak vállalni. Véleménye szerint Európában vannak jól működő modellek, például a szociális szövetkezet, amely egy olyan jogi forma, amelyben bizonyos feladatok, szolgáltatások elvégzésére lehet egymásért garanciát vállalni a tagoknak, akik maguk döntenek arról, miként osztják szét egymás között a kapott jövedelmet.

A szociális államtitkár véleménye szerint ebben a kis lépések  politikáját kell követni és ha működőképes, akkor később szélesíteni  lehet a programot. Megjegyezte: az erről szóló döntés jövőre születhet meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva