Hírek

2008.07.05. 18:00

Mennyibe kerül egy liter arckrém?

Májusban lezárult a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség gyógyszertárakra vonatkozó vizsgálata – tudta meg a Hírszerző. A vizsgált kétszáz patikából 130–nál találtak valamilyen szabálytalanságot.

W. A.

A fogyasztóvédők ellenőrizték a nem támogatott gyógyszerek maximált árának betartását, illetve a nem gyógyszer árukörben az árfeltüntetés szabályainak betartását. Amennyiben a patikusok nem tüntetik fel a gyógyhatású termékek egységárát, akár félmillió forintos büntetést is kaphatnak. Ez az egységár például az orrcseppek vagy az arckrémek esetében literenkénti, míg a ragtapaszok esetében darabonkénti árat jelent. A gyakorlatban azonban ilyen kiszerelésű termékeket nem is árulnak.

Ezt a szabályozást tartja értelmetlennek Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) elnöke is. „Ha össze nem hasonlítható dolgokat próbálnak összehasonlítani, majd amiatt büntetnek, akkor az nem más, mint szemellenzős jogszabálybetartás – nyilatkozta Horváth Tamás. Ennek ellenére úgy tapasztaltuk, hogy a vezetőkkel még inkább lehet szót érteni, de a helyszínre érkező ellenőrök jártassága még igen kezdetleges.”

Az ellenőrzésnek van csak vége

A terepszemlék lezárultával még nem fejeződött be a patikusok kálváriája – véli Horváth Tamás, a MGYK elnöke. Véleménye szerint ahol a büntetéseket kiszabták, ott rendszerint néhány hét haladékot adtak a hiány pótlására, amit minden valószínűség szerint ellenőrizni is fognak. Kathy Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivője a Hírszerző kérdésére nem kommentálta a jogszabály életszerűtlenségét. „Az biztos, hogy mivel a gyógyszertárak kereskedelmi tevékenységet folytatnak, így a jogszabály rájuk is vonatkozik” – nyilatkozta. A vizsgálat eredményeit két hét múlva hozzák nyilvánosságra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva