Hírek

2008.07.14. 15:30

Milliárdok a leszakadó kistelepüléseknek

Már augusztusban megkaphatják a hátrányos helyzetű települések önkormányzatai azt az összesen 3,5 milliárd forintot, amelynek szétosztását a napokban bírálta el Gyenesei István önkormányzati miniszter.

N. M.

A kistelepülési iskolák és körjegyzőségek felszereltségének javítására, valamint közösségi buszok beszerzésére kiírt pályázat elbírálásáról a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón beszélt a tárcavezető. Mint mondta, a  milliárdokra a hátrányos és a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben működő társulások, illetve társult önkormányzatok pályázhattak, a települések önereje 5–30 százalék között változott.

Iskolák korszerűsítésére összesen 155 pályázat érkezett a minisztérium felhívására, ebből 146 nyert átlagosan 14 millió forint támogatást. A pályázaton nyert összeget a vizesblokk felújítására, a fűtési, világítási rendszer korszerűsítésére, a nyílászárók cseréjére, valamint tornatermek, konyhák felújítására lehet fordítani. A miniszter kiemelte: a magyarországi 3152 település közül 1956 településen van iskola, a pályázat keretében minden harmadik támogatásban részesült.

Körjegyzőségek támogatására 184 pályázat érkezett, ebből 158 nyert átlagosan 4,6 millió forint támogatást, az Önkormányzati Minisztérium közlése szerint összesen 429 település kapott pénzt. A pályázati pénzből – a hatékonyabb munkáért és az állampolgárok színvonalasabb kiszolgálásáért – informatikai, irodatechnikai eszközöket lehet beszerezni, illetve bővíteni, korszerűsíteni lehet a körjegyzőségek hivatalát.

Közösségi buszok beszerzésére 52 pályázat érkezett, és 38 nyert átlagosan 19 millió forint támogatást. A miniszter kiemelte: a most kiosztott támogatás esély a periférián élőknek a jobb életminőségre.

Új támogatási formát is indítanak, jegyezte meg Gyenesei István, ebből a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben, tízezer lakos alatti településeken működő bölcsődék, óvodák és iskolák felújítására, valamint eszközbeszerzésre nyílik majd lehetőség. Összesen 1,6 milliárd forintot osztanak majd szét ennek keretében.

N. M. Gyenesei István -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva