Hírek

2008.07.14. 14:17

Nekem kell kifizetnem az ács tévedését?

TÚLFIZETÉS – Olvasónk mesterembert fogadott fel háza tetőszerkezetének felújításához. Ám utóbb kiderült, mégsem volt olyan profi az ács: elszámolta magát csaknem tízezer forinttal, és azt a megrendelőn akarta leverni.

Hampl Márta

Olvasónk tetőfelújításra adta a fejét. Alapos ember lévén, körbekérdezte ismerőseit, ki tud neki egy megbízható mesterembert ajánlani. Sógorától kapta meg az áhított ács telefonszámát, aki a megbeszéltek alapján meg is jelent nála, és nekilátott a munkának.

Nem is volt semmi probléma, egészen addig, amíg sor nem került a végső elszámolásra. Ekkor derült ki ugyanis, hogy több cserepet vásárolt az ács, mint amennyi a tetőre kellett volna. Így 50 cserép árválkodott olvasónk kertjében a felújítás után, amelynek költségét – tízezer forintot – a vállalkozó vele akarta kifizettetni. Mivel az ács nem tágított, olvasónk végül kezébe nyomta a kért összeget, ám felmerült benne a kérdés, valóban neki kell-e kifizetnie a tévedést. A felújítás megkezdése előtt kötött szerződésben rögzítve kell legyen mindkét félnek a kötelezettsége. A vállalkozónak így kötelessége a megrendelő kérését teljesíteni, míg a másik félnek az ebből adódó költségeket ki kell fizetnie – magyarázta Eitmann Norbert, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület jogásza. Fontos azonban, hogy a megrendelőnek csak azt az anyagköltséget kell megfizetnie, amit a mester a munkája során felhasznál. Így egyáltalán nem volt jogos az ács követelése. Ha nem sikerül szóban megegyezniük, nyugodtan bírósághoz fordulhat az olvasó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva