Hírek

2008.07.28. 18:19

Nem bíznak a költségvetési fegyelemben a szakértők

A költségvetés fellazításától fél a választások előtt, ezért az eddiginél rosszabb kategóriába sorolta a magyar államkötvényeket a Rating & Investment Information (R&I) nevű hitelminősítő társaság.

M. S.

A kevésbé ismert, ám a befektetők által fontosnak tartott szervezet az eddigi A– kategóriából BBB+ szintre sorolta át a magyar állam által kiadott adósságpapírokat. A befektetők értékpapír-vásárlásait nagyban befolyásolják az úgynevezett hitelminősítések, amelyek egy adott ország kockázatait jelzik. Minél nagyobb egy ország kockázata, annál rosszabb besorolást kap. Svájc például a világ összes hitelminősítőjénél a létező legjobb, AAA kategóriába van besorolva; Magyarország középkategóriás, a térségünkben csak Bulgária és Románia rosszabb nálunk.

Minél jobb egy ország besorolása, a befektetők annál szívesebben vásárolnak ott, illetve annál kisebb kamatot várnak el a befektetésüktől. Látható tehát, hogy egy olyan leminősítés, amelyet most az R&I Magyarországgal kapcsolatban végrehajtott, nem jön jól. A befektetők ugyanis magasabb kamatot várnak el, vagyis az adóssága után a korábbinál többet kell az államnak fizetnie. Pletykák szerint hasonló lépésre készül a három nagy hitelminősítő egyike, a Standard&Poor''s is; ha a társaság valóban leminősítené a magyar államadósságot, az akár a forintot is jelentősen gyengíthetné. Fidesz: gazdasági fordulat kell
A Fidesz szerint hazánk újabb leminősítése a bizonyítéka annak, hogy a kisebbségi kormány képtelen kezelni a válságot, és cselekvőképtelensége miatt Magyarország egyre nehezebb helyzetbe kerül. A párt szerint a sorozatban negyedik leminősítés egyértelműen mutatja, hogy gazdasági fordulatra van szükség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva