Hírek

2008.07.30. 15:15

Nem muszáj aláírnunk, ha nem akarjuk!

KÉNYSZER – Olvasónk hat hónapos terhesen főnöke nyomására aláírta a közös megegyezést munkaviszonya megszüntetéséről. A munkáltató szerint mindenkinek így lesz a legjobb.

Rados V.

A munkáltató kétféleképpen mondhat fel a munkavállalónak – mondta ügyvéd szakértőnk. Rendes felmondással, amit felmondási idő követ. Erre az időre munkabér is jár. Lehetséges még a rendkívüli felmondás. Ilyenkor nincs felmondási idő, és a munkáltatónak meg kell indokolnia döntését. Például azzal, hogy a munkavállaló milyen hibát követett el. A munkaviszony megszüntetésének harmadik útja a közös megegyezés: a két fél együttes döntése.

A terhes asszonynak való felmondást a törvény tiltja. Ha valakit ilyen sérelem ér, nyugodtan fordulhat jogorvoslatért. A bíróság vissza fogja helyezni munkakörébe. Ne higgyük, hogy „úgyis hiába”. A munkaügyi bíróság munkavállaló párti, ráadásul itt törvénysértésről is szó van. A jogtalan felmondással kapcsolatban elszenvedője akár kártérítést is követelhet: vagyonit vagy nem vagyoni jellegűt egyaránt. Hiszen az alatt az idő alatt, amíg nem dolgozhatott, jelentős anyagi hátrány érhette, és lehet, pszichésen is megviselte a meghurcoltatás. Ha viszont a kismama aláírta a közös megegyezést, nincs mit tenni. Amennyiben utólag kényszerre hivatkozik, a bíróságon be kell bizonyítania, hogy valóban bűncselekmény történt. Például fizikai erőszak. de a rábeszélés maga nem erőszak, hiszen arra a munkavállaló nyugodtan mondhat nemet.

A valóságban a probléma inkább abból fakad, hogy átgondolatlanul írunk alá fontos dokumentumokat. Ne tegyük. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük ki egy szakember véleményét, tanácsolja a jogász. Nem kell az embernek kiszolgáltatottnak éreznie magát, ha tisztában van a jogaival.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva