Hírek

2008.07.24. 17:57

Nyári hiánycikk a vér

Rendkívüli véradásokat szervez a Magyar Vöröskereszt országszerte, mert az előző heti felhívások ellenére sem sikerült az ország vérkészletét helyreállítani. Sör-virsli helyett már csak élelmiszerutalvány az ajándék.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="465"] A biztonságos betegellátáshoz országosan hetente 10 ezer véradóra van szükség, ezzel szemben az elmúlt hetekben három-négyezer fővel kevesebben jelentkeztek véradásra - fotó: Darnay Katalin
[/caption]Drasztikusan lecsökkent az ország vérkészlete az elmúlt hetekben. Ez annak a következménye, hogy a szabadságok miatt nehezebb elérni a véradókat, és az iskolák, egyetemek is be vannak zárva. Pedig a folyamatos betegellátáshoz stabil készletre van szükség a nyári hónapokban is, nem beszélve arról, hogy ilyenkor rengeteg baleset történik az utakon. A biztonságos betegellátáshoz országosan hetente 10 ezer véradóra van szükség, ezzel szemben az elmúlt hetekben három-négyezer fővel kevesebben jelentkeztek véradásra. Műtéteket kellett elhalasztani a fővárosban: tervezett, nem sürgős operációkat mondtak le több kórházban.

Mi kell a biztonsághoz?

Biztonságos betegellátás 10 ezer véradó/hét

Véradók száma 250 ezer/év

Vörösvérsejt tárolhatósága 35 nap

Vérlemezke tárolhatósága 5 nap

Forrás: Magyar Vöröskereszt

„Évente három alkalommal adok vért. Ennyit igazán megtehetek. Ráadásul AB Rh negatív a vércsoportom, ami nagyon ritka, ezért nagyon szoktak örülni nekem” – mondta Tiba János, a Magyar Vöröskereszt budapesti székházában tartott rendkívüli véradáson. Pedig nem kis procedúra, míg leveszik az emberből azt az életmentő 4,5 deci vért. Félóra sorban állással kezdődik, majd egy adatlap kitöltésével folytatódik, amin a rizikófaktorok kiszűrése érdekében kis túlzással az édesanyánk lábméretét is megkérdezik. Eztán következik az ujjbegyből való vérvétel és a vércsoport megállapítása. Végül jön a szúrás: a leggyakrabban a vért a könyökhajlat vénáiból veszik, mert itt a legkevésbé fájdalmas a beavatkozás. A szúrás előtt keskeny gumiszalagot helyeznek a felkarra, hogy az eret még inkább elődomborítsák, melyet a leszorított kéz ökölbeszorításával tovább fokoznak. Ezek után a szúrás helyét alkohollal letisztítják, majd tűt helyeznek a választott vénába. Ha nem ájulunk el, akkor néhány perc alatt megtelik a tasak, miközben szerencsés esetben egy szép asszisztensnő bátorít minket.

„Nekem ez volt az első véradásom. A sorban még nyugodt voltam, de a véradáskor már nagyon ideges, remegett a kezem. Örülök, hogy túl vagyok rajta” – mondta Bozsik Dávid. Bár a véradás lényege az önkéntesség, azért a többség elfogadja az ajándékot. Már elmúlt a zsemle-sör-virsli korszaka, de az 500 forintos élelmiszerutalvány sem rossz. „Nem mindenki alkalmas a véradásra, mert például a tetoválás időpontjától számított egy évig nem lehet vért adni, de hónapokra kizáró ok a külföldi tartózkodás, a terhesség, a gyermekszülés és egyéb műtétek is. Azok sem adhatnak vért, akiknek túl magas vagy túl alacsonya a vérnyomása” – hangsúlyozta Koltai Éva, a véradásszervezés országos vezetője.

[caption id="" align="alignleft" width="220"] Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke szerint egyre több energia kell a megfelelő számú véradó összegyűjtéséhez - fotó: Darnay Katalin
[/caption]Habsburg György: a vidékiek adakozóbbak a pestieknél

– Tényleg nagy a baj a vérellátásban, vagy csak a szokásos nyári hiány következett be?
– Részben a szokásos nyári problémákkal állunk szemben, de most egy kicsit nagyobb a baj, mert nagyon megcsappantak a vérkészletek. A biztonságos betegellátáshoz heti kilencezer egység vérre van szükség, ez több mint tízezer véradót jelent – mondta Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke.

– Észrevehető valamilyen tendencia a véradási szokásokban?
– Évről évre nehezebb a szervezőmunka, egyre több energia kell a megfelelő számú véradó összegyűjtéséhez. Megváltoztak az életkörülmények, nehezebb utolérni az embereket, ezért próbálunk mindenhol jelen lenni, hol nagyobb számban találhatunk potenciális véradókat. Ilyen például a kapolcsi fesztivál, a Sziget, a kecskeméti repülőnapok és az ezekhez hasonló rendezvények.

– Mi a különbség a véradási szokásokban Budapest és a vidék között?
– A fővárosban a legnehezebb megszervezni a véradásokat. Általában mindig Budapest vérellátásával van probléma, mert itt vannak azok a nagy egészségügyi intézmények, ahol nemcsak a fővárosból, hanem az ország más pontjairól érkező betegeket is ellátják. Másrészt a rohanó életmód miatt a fővárosiakat sokkal nehezebb utolérni, mint a vidékieket. Gond az is, hogy a rendszeres véradók tábora kezd kiöregedni, ezért igyekszünk a fiatalokat megszólítani.

Vég Márton Mi kell a biztonsághoz? Biztonságos betegellátás 10 ezer véradó/hét

Véradók száma 250 ezer/év

Vörösvérsejt tárolhatósága 35 nap

Vérlemezke tárolhatósága 5 nap

Forrás: Magyar Vöröskereszt

A biztonságos betegellátáshoz országosan hetente 10 ezer véradóra van szükség, ezzel szemben az elmúlt hetekben három-négyezer fővel kevesebben jelentkeztek véradásra - fotó: Darnay Katalin Vérvétel Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke szerint egyre több energia kell a megfelelő számú véradó összegyűjtéséhez - fotó: Darnay Katalin -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva