Hírek

2008.07.28. 22:16

Óriásbombát találtak a fővárosban

Kéttonnásra becsülik azt a II, világháborúból megmaradt bombát , amelyet a főváros IX. kerületében találtak a Vaskapu és a Tóth Kálmán utca kereszteződésben. Kedden reggel 9 órától elkezdik a terület kiürítését - közölte Hajdu Gábor ezredes tűzszerészparancsnok hétfő este az MTI-vel.

BAMA

A bomba típusa egyelőre nem ismert, mivel egy részét és a gyújtószerkezetet még mindig föld borítja, így a pontos méreteit sem lehet meghatározni - mondta Hajdu Gábor. A bombát egy építkezési területen találták, a régi malom bontásakor. A tűzszerészek kedden reggel végzik el a bomba kiemelését és hatástalanítását, ami több órát vesz igénybe. A tűzszerészparancsnok hangsúlyozta, hogy senki sincs veszélyben. A rendőrség felügyeli a területet.

Információk szerint kedden reggel 9 órától lezárják a IX. kerület egy részét, egy kilométeres körzetben mindenkit kitelepít a rendőrség. Nem lehet majd közlekedni a Lágymányosi hídon. Itt már a budai hídfőnél nem engedik fel a forgalmat a hídra. A Petőfi hidat viszont várhatóan nem kell lezárni, de a Boráros tértől kifelé már nem engedik a forgalmat. Lezárásra kerül a Soroksári út, a Haller utca, a Mester utca. A Dél-Pest felől érkezőket már az Illatos útnál terelni fogják. A Nagykörút és az Üllői út ugyan nem zárják le, de hatalmas dugóra kell készülni.

Az első magyarországi szőnyegbombázást 1944. április 3-án hajtották végre a szövetségesek. Az Egyesült Államok repülőgépei csaknem nyolcezer tonna bombát dobtak a második világháború során Budapestre. Átlagosan minden 12. bomba bedöglött, vagyis nem robbant fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva