Hírek

2008.07.09. 06:09

Óvatosan a konyhában!

Jóval gyakoribbak nyáron az élelmiszer-fertőzések okozta betegségek, ugyanis a nagy meleg kedvez az ételekre telepedő baktériumoknak. Érdemes ezért már a bevásárláskor odafigyelni, mi kerül a kosarunkba. A konyhában pedig kötelező.

Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A nagy melegben a kórokozók is jóval gyorsabban szaporodnak a szokásosnál, figyeljünk hát alaposan oda, mit és hol fogyasztunk! Fotó: Darnay Katalin
[/caption]A nyár nem csak a friss zöldségek, gyümölcsök szezonja lehet, hanem a hasmenésé és egyéb gyomorbántalmaké, ha nem figyelünk eléggé oda. A meleget ugyanis kedvelik a baktériumok, amelyek elősegítik az élelmiszerek romlását, így pedig az élelmiszer-fertőzések megszaporodását. Az ilyen jellegű megbetegedések ezért jóval gyakoribbak a nyári hónapokban, mint az év többi részén. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal gyakorlati jó tanácsainak megfogadásával azonban elkerülhetjük, hogy a nyár a bélpanaszok miatt legyen emlékezetes.

Megbízható helyen vásároljunk!
Az étkezéshez, ételkészítéshez vásárolt alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható helyről, üzletben, piacon szerezzük be! Soha ne vásároljunk ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól, még zöldséget, édességet se! Figyeljünk arra is, milyen az üzlet tisztasága, az árutárolás rendje, az eladók ruházata! Ha nincs minden rendben, forduljunk ki onnan.

Figyeljünk oda, mi kerül a kosárba!
A szabályos csomagoláson fel van tüntetve – magyarul – a termék neve, gyártója vagy forgalmazója, a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, összetétele, tömege és a tároláshoz javasolt körülmények.  Ne restelljük szemüveggel, vagy akár nagyítóval elolvasni a feliratokat, ha ez szükséges! Aki allergiás valamilyen élelmiszer-összetevőre, vagy adalékanyagra, annak különös gonddal kell elolvasnia az összetételt.

Fontos a szavatosság
Vásárláskor mindig figyeljünk a termékek minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idejére, a csomagolás épségére. Hűtendő terméket csak akkor vegyünk, ha azt tényleg hűtőtérben tárolják. A mélyhűtött termékek csomagolását is figyeljük, ha belül zúzmarás, a termék tömbbé fagyott benne, inkább ne vegyük meg. A húsok frissességét a gyakorlott háziasszony is meg tudja ítélni szaga, színe, felülete alapján. Mindig a hűtendő terméket vegyük meg a legutoljára, és utána mielőbb vigyük haza.

Gyorsan a hűtőbe
A hazavitt termékek mielőbb kerüljenek a megfelelő tároló helyre. Hűtendő árukat hűtőszekrénybe, hűtést nem igénylőket kamraszekrénybe, kamrába, jól szellőző, hűvös helyre kell tenni. Ellenőrizzük a hűtőszekrény hőmérsékletét! Akkor hatásos a hűtés, ha a húsokat, tejet öt fok alatt tudjuk tárolni, a zöldségek, gyümölcsök számára ennél magasabb (10-15 fok) előnyösebb.

Tojásos tippek
A tojásokat elkülönítve tegyük be a hűtőszekrénybe, és csak felhasználás előtt mossuk meg őket! A tojás frissességét otthon is ellenőrizhetjük vízbemerítéssel. A friss tojás lesüllyed, az állott tojás fent lebeg. Ezeket egyenként törjük fel és ellenőrizzük. Ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy színe, szaga nem a szokásos, ne használjuk fel.

Óvatosan a nyers hússal
A legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, nyers tojásból a kész élelmiszerre edénnyel, konyhaeszközzel, kézzel átvitt láthatatlan baktériumok okozzák, ezért az összes többi élelmiszertől elkülönítve készítsük elő, mossuk meg, daraboljuk fel őket! A szeleteléséhez tartsunk külön vágódeszkát és kést, ezeket használat után azonnal mossuk el meleg, mosószeres vízben! A zöldséget, gyümölcsöt áztassuk két percig tiszta vízben, aztán szűrőedényben erős vízsugárral mossuk át, ugyanis rovar, földes szennyeződés, növényvédőszer-maradék fordulhat elő rajtra.

Védekezés sütéssel
Az ételeket, főleg ha húst, tojást tartalmaznak, jól süssük-főzzük át! A sütés-főzés elpusztítja a baktériumokat, vírusokat. A megmaradt ételt minél hamarabb hűtsük le, mert néhány órányi szobahőmérsékleten tárolás már veszélyes lehet! Felhasználás előtt forrósítsuk át újra az ételt, nem elég csak megmelegíteni! Az ételmaradékban a baktériumok már felszaporodhattak, de ismételjük, az alapos átsütés-főzés elpusztítja azokat!

További hasznos tanácsokat, élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos tudnivalókat a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal honlapján (www.mebih.hu) olvashatnak az érdeklődők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva