Hírek

2008.07.26. 17:31

Pálinka csak magyarországi gyümölcsből készülhet

Pálinkát csak Magyarországon termett gyümölcsből, törkölypálinkát pedig csak itt termett szőlő törkölyéből lehet előállítani – tartalmazza a földművelésügyi és vidékfejlesztési- valamint a szociális és munkaügyi miniszter rendelete, amely a Magyar Közlönyben jelent meg, és amely az augusztus elsejétől előállított italokra vonatkozik.

BAMA

A pálinka elnevezés használatának az is feltétele, hogy az italt Magyarországon cefrézzék, párolják, érleljék, és palackozzák. Egyik fajta pálinka készítésénél sem lehet semmiféle cukrot felhasználni. A rendelet a címkézést is meghatározza: eszerint az egyféle gyümölcsből készült pálinka palackján a gyümölcs nevét és a pálinka szót kell feltüntetni. Vegyes gyümölcspálinkánál az azt alkotó gyümölcsöket a felhasznált mennyiség szerinti sorrendben kell közölni.

Törkölypálinkánál a címkén a szőlő nevét kötelező feltüntetni, a termelő ezen kívül jelölheti azt is, honnan származik a termék. Kisüsti az a pálinka, amelyet ezer literesnél kisebb, rézfelületet is tartalmazó lepárló készülékkel, kétszeri szakaszos lepárlással készítenek. Az érlelt pálinkát vagy három hónapig érlelik ezer literesnél kisebb, vagy pedig fél évig ezer literesnél nagyobb fahordóban. Az ópálinkát pedig vagy egy évig kell érlelni ezer literesnél kisebb, vagy pedig két évig ezer literesnél nagyobb fahordóban. Az ágyas pálinkát legalább 3 hónapig együtt kell érlelni a gyümölccsel. Száz liter pálinkához vagy tíz kiló érett, vagy pedig öt kiló aszalt gyümölcsöt kell adni. A szabályokat az augusztus 1. után előállított pálinkára és törkölypálinkára kell alkalmazni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva