Hírek

2008.07.23. 14:08

RPA: törvénytelen volt a soroksári rendőri intézkedés

Törvénytelennek, szakszerűtlennek és emberi jogi szempontból is elfogadhatatlanak tartja a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) a múlt heti soroksári rendőri intézkedést.

mti

Szikinger István, az alapítvány ügyvédje az RPA szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: július 17-én hajnali 2 órakor fegyveres kommandós egységek rontottak roma családokra Soroksáron, ahol gyerekekre, asszonyokra, betegekre és idősekre fegyvert szegeztek majd órákon át feltett kézzel térdepeltették őket az udvaron. Az ügyvéd, aki egyben a családok jogi képviselője is, közölte, hogy beadvánnyal fordult a Független Rendészeti  Panasztestülethez, amelyben kérte az ügy kivizsgálását.

Kijelentette: nem diszkriminációs vagy roma ügyről van szó, hanem emberi jogi kérdésről, az akciónak ugyanis "nem volt rasszista hangulata". A rendőrségi törvény egyértelműen megfogalmazza, hogy mit kell tennie, miként kell eljárnia a fegyveres szervezetnek egy körözött személy elfogásakor, illetve felkutatásakor - tette hozzá.

Az ügyvéd azt mondta: az akció során a rendőrség nem közölte az érintettekkel, hogy milyen célból vonták intézkedés alá őket, és mint a későbbi közleményből kiderült, a körözött gyanúsítottakat csak "felkutatni", nem pedig elfogni akarták, így nem is lett volna joguk behatolni a lakásokba.

Megjegyezte, az akció után két nappal kiadott rendőri tájékoztatás előbb emberölés, majd később halált okozó testi sértés illetve rablás gyanúsítottjaira vonatkozott, és semmi nem utalt arra, hogy a körözött személyek fegyverrel rendelkeznének, vagy esetleg a lakásokban tartózkodnának.

Hozzáfűzte: a rendőrség nem megalapozottan gyanúsítható embereket keresett, mert akkor azoknak már eljárás alatt kellene állniuk, így csak házkutatást kellett volna tartani, és ennek tényét  közölni az érintettekkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva