Hírek

2008.07.15. 02:20

Sarkkutatókat menekítettek ki egy északi-sarki úszó jégtábláról

Megkezdték annak a 21 sarkkutatónak a kitelepítését, akik tavaly szeptember óta végeztek klímaváltozással kapcsolatos megfigyeléseket egy úszó jégtáblára telepített orosz északi-sarki kutatóállomáson.

BAMA

Az állomást 2007. szeptember 21-én telepítették a Jeges-tenger Eurázsiai-nagymedencéjébe, az Északi-föld szigetcsoporttól északkeletre. A kiválasztott jégtábla azóta mintegy 2500 kilométer utat tett meg vele, átlagban napi 8,5 kilométeres sebességgel. A munka befejezéséről a Norvégiához tartozó Spitzbergák megközelítése miatt döntöttek. A kutatókért a Mihail Szomov dízelhajó indult el, melyet az utolsó néhány száz kilométeren az Arktika atomjégtörő vontatott keresztül a jégmezőkön. A hajó egy Mi–8-as helikoptert is magával vitt, amely segíti a berakodást.

Az Északi-sark ásványkincsekben gazdag vidéke mára jelentősen felértékelődött, miután a felmelegedéssel olvadásnak indult a jégtakaró. Az arktiszi területekre jelenleg az Egyesült Államok, Oroszország, Kanada, Norvégia és Dánia tart igényt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva