Hírek

2008.07.08. 11:35

Strasbourgban igazat adtak Vajnainak a vöröscsillag-perben

A strasbourgi bíróság elfogadta azt a kérelmezői álláspontot, hogy a vörös csillag nyilvános használata politikai véleménynyilvánításnak tekintendő.

mti

Sérült Vajnai Attila szabad véleménynyilvánításhoz való joga, amikor önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt a Fővárosi Bíróság 2005. november 16-án jogerősen elmarasztalta - az Emberi Jogok Európai Bíróságának június 17-én meghozott, de csak kedden közzétett döntéséről a politikus által alelnökként irányított Magyarországi Munkáspárt 2006 tájékoztatta az MTI-t.

"A bíróság megállapította, hogy a vörös csillag sokrétű jelentéstartalommal bír. Egyes jelképek által megjelenített eszmék propagálásának tilalma elfogadható lehet demokratikus társadalmakban, azonban az adott szimbólum használatának általános tiltása a szólásszabadság aránytalan korlátozását jelenti" - áll közleményükben.

Vajnai Attila az MTI-vel azt közölte: a döntésről - amelyet a bírói fórum a nap folyamán saját internetes oldalán is közzétesz - Strasbourgban tevékenykedő jogi képviselőjük tájékoztatta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva