Hírek

2008.07.01. 12:01

Szeparatizmus: nyomoznak a ruszinoknál

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat az ország területi egységének megbontására irányuló cselekmények gyanújával nyomozást indított a Kárpátaljai Ruszinok Szojmjának (Tanácsának) egyes szervezőivel szemben.

BAMA

A Kárpátaljai Ruszinok 1. Európai Kongresszusa ugyanis néhány hete azzal a kéréssel fordult az EU-hoz, a Cseh Köztársasághoz és az Oroszországi Föderációhoz, hogy ismerjék el a ruszin nép szuverén státusát, illetve Podkarpatszka Rusz (Kárpátaljai Rusz) névvel Kárpátalja autonómiáját. Cserébe a ruszinok gondoskodnának az orosz energiahordozók akadálytalan eljuttatásáról az Európai Unióba.

A Roszbalt hírügynökségnek adott interjújában Valentin Nalivajcsenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (UBSZ) megbízott vezetője elmondta, hogy már több ízben figyelmeztették a Szojm vezetőit, hogy addig nincsenek következmények, amíg csupán a szavaknál maradnak, ám ha már konkrét lépések történnek, az UBSZ kénytelen lesz beavatkozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva