Hírek

2008.07.24. 14:30

Szigorítanák a jogszabályokat a körhintákra

Lényegesen szigorítani kéne a mutatványos berendezések biztonságtechnikai vizsgálatait és az erre vonatkozó jogszabályokat

mti

A jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy úgy vizsgálják az eszközöket, hogy az megfeleljen a szakmai  meggyőződésüknek, ezért az illetékes minisztériumhoz fordult -  közölte Madaras Gábor, az ÉMI-TÜV SÜD Kft. igazgatója, aki szerint mindenképpen  szükséges volna legalább évente vagy kétévente laboratóriumi  vizsgálatnak alávetni az eszközöket.

A laboratóriumi vizsgálatokra, a szétszedett állapotú ellenőrzésre, amelyekre a mai bonyolultságú berendezések mellett mindenképpen szükség lenne, rendeleti kötelezés hiányában nincs lehetőség. Így a berendezések rejtett, összeszerelt állapotban nem is hozzáférhető, vagy speciális vizsgálatot igénylő elemeinek ellenőrzésére gyakorlatilag nincs esély - hangsúlyozta Madaras Gábor.

A cég vezetősége azt is fontolóra vette, hogy amíg meg nem születik a megfelelő jogszabályi háttér, addig az I-es veszélyességi  osztályba tartozó berendezések vizsgálati tevékenységét felfüggeszti - jegyezte meg. A töki falunapon történt vasárnap esti balesetben egy körhinta két tartóeleme menet közben eltörött, a rajta lévő kabinok szétrepültek. A balesetben főként gyerekek sérültek meg. A mentők 17 embert szállítottak kórházba. Négyen súlyosan megsérültek, egyikük életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva