Hírek

2008.07.03. 13:08

Tata önkormányzatához került az Eötvös Gimnázium fenntartása

Komárom-Esztergom megye közgyűlése csütörtöki ülésén a tatai önkormányzat tulajdonában lévő Városkapu Zrt.-nek adta át az Eötvös Gimnázium fenntartását – mondta el a város polgármestere csütörtökön az MTI-nek.

MTI

„Az átvétel feltétele, hogy az oktatási miniszter aláírja a közoktatási megállapodást, amely tíz évre garantálja, hogy a fenntartó kiegészítő normatívát kap 800 gimnáziumi tanuló, köztük 200 kollégista diák után” – tette hozzá Michl József (Fidesz). A megye térítésmentesen adja át a társaságnak a gimnázium felszerelését, a város biztosítja az ingatlant, Hiller István miniszter pedig előzetes szándéknyilatkozatban vállalta, hogy az intézmény a szokásos normatíván felül hozzájut olyan kiegészítő támogatáshoz, mint amilyet az ország egyházi fenntartású intézményei megkapnak. Ez jelenleg évente 217 000 forint diákonként. A polgármester elmondta, ezzel a finanszírozással biztosított a gimnázium jövője, teljessé tudják tenni a kéttannyelvű oktatást, és szeptembertől 25-30 diákkal újraindítják az Arany János Tehetséggondozó Programot, mely kollégiumi elhelyezést és tanulmányi segítséget nyújt a szerényebb anyagi körülmények között élő diákoknak. Korábban Komárom-Esztergom megye közgyűlése anyagi helyzete miatt a gimnáziumot egyházi fenntartásba akarta adni, az elképzelés ellen rövid idő alatt tízezer aláírás gyűlt össze.

Ezt követően Tatai Tóth András MSZP-s országgyűlési képviselő lobbizta ki, hogy a minisztérium közoktatási megállapodást kössön az iskola alapítványával, amelynek ő is alapító tagja. A tatai és a megyei önkormányzat az anyagi háttér bizonytalansága miatt nem járult hozzá az elképzeléshez, és a fenntartói jogot a tatai önkormányzat közhasznú társaságának adta át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva