Hírek

2008.07.05. 11:50

Thürmer: elmozdítjuk a mostani hatalmat

Minden hatalmat el lehet mozdítani, és mi el fogjuk ezt a hatalmat mozdítani - mondta Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke a Kádár János halálának 19. évfordulóján a fővárosi Fiumei úti sírkertben tartott megemlékezésen.

MTI

Ez "harc nélkül nem megy. Megkezdtük a harcot, és tudjuk, hogy megéri" - mondta mintegy ezerfős, javarészt idősek alkotta hallgatósága előtt a pártelnök. Utalt arra, hogy bár nem pártja kezdeményezte a március 9-i népszavazást, a vasúti szárnyvonalak bezárásáról szóló döntés visszavonását, vagy azt, hogy ne adják magánkézbe az egri kórházat, de mivel csatlakoztak ezekhez, a sikert a sajátjuknak is tekintik. "Kádár azt mondta a magyarnak: lakjál jól, egyszer élsz!  Gyurcsány azt mondja: dögölj éhen, az is kevesebbe kerül az országnak" - mondta az ünnepség többi szónokához hasonlóan a pártelnök.

A megemlékezés ideje alatt, pár lépésre a temetőkaputól hurkapálcikára applikált vörös zászlót kínáltak hetven forintért, valamivel odébb egy szál vörös szegfű száz forint volt. Thürmer Gyula Balszemmel című publicisztika-sorozatának harmadik kötetét ötszáz, a másik kettővel együtt ezerötszáz forintért vihették haza az érdeklődők, akik a helyszínen dedikáltathatták is a könyvet a politikussal. A Kommunista kiáltványt ezer forintért árulták a rendezvényen, akárcsak a Munkásőr történetek című kötetet.

Kádár János 1912-ben Csermanek János néven született, kamaszkorában kapcsolódott be az akkor még illegális kommunista mozgalomba; 1945 és 1952 vezető pozíciókat töltött be az időközben állampárttá vált szervezetben. 1952-ben koholt vádak alapján életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték, ám másfél esztendő múlva szabadult, és ismét elindult felfelé a ranglétrán. 1956 októbere és novembere fordulóján Nagy Imre kabinetjének államminisztere volt, majd átállt a forradalmat leverő szovjetekhez és támogatásukkal megalakította a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormányt.

A következő év elején az MSZMP központi bizottságának élére választották, ezt a tisztséget 1988 májusáig töltötte be, akkor a párt elnöke lett. Kádár János 1989. július 6-án halt meg, éppen aznap, amikor a Legfelsőbb Bíróság rehabilitálta Nagy Imrét és halálraítélt társait. Kádár János sírját tavaly május másodikán hajnalban ismeretlenek felnyitották, és magukkal vitték a politikus földi maradványainak egy részét, valamint a felesége hamvait tartalmazó urnát. A rendőrség november 29-én szüntette meg az ügyben a nyomozást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva