Hírek

2008.07.07. 18:09

Tíz éve mindenki szereti

Az országon belüli turizmus támogatására szolgál. Közel 9 ezer elfogadóhelyen 27 féle szolgáltatás vehető vele igénybe vele. Idén tíz éves. Röviden így lehet összegezni az üdülési csekk legfontosabb jellemzőit.

Ambrus Vilmos

Egyre népszerűbb Magyarországon az immár tíz éve létező üdülési csekk. Idén eddig több mint 25 milliárd forint értékben vásárolták a gazdálkodók, s a szolgáltatóknál a felhasználás értéke elérte a 11 milliárd forintot. Hétfőn kisebb ünnepség keretében adták át az egymilliomodik üdülési csekket a MÁV egyik alkalmazottjának, Antalkáné Mihály Annának. A rendezvényen Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: az üdülési csekk azt szolgálja, hogy minél jobban megismerjük saját országunkat, a hazai tájakat, mert a csekk belföldön vehető igénybe.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Az országon belüli turizmus támogatására szolgál. Közel 9 ezer elfogadóhelyen 27 féle szolgáltatás vehető vele igénybe vele. Idén tíz éves. Röviden így lehet összegezni az üdülési csekk legfontosabb jellemzőit.
[/caption]

Az üdülési csekket mindenki szereti. Szeretik a munkáltatók, a munkavállalók, a szolgáltatók, és jó a költségvetésnek is. Ezekkel a szavakkal foglalta össze Karácsony Mihály, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány elnöke az üdülési csekk előnyeit. Lapunk kérdésére kifejtette: a munkáltatónak azért jó a csekk rendszere, mert adómentesen jut hozzá. A munkavállalók azért szeretik, mert a korábbi vállalati beutalóktól eltérően szabadon használhatják fel, a szolgáltatóknak nő a forgalma, az államháztartásnak pedig többletbevételt jelent. Olyannyira, hogy az üdülési csekkek idei évre tervezett 40 milliárd forintos forgalma várhatóan 4,3 milliárdot hoz az államháztartás konyhájára.

Az állam üdülési csekkekből származó bevétele évente mintegy 30 százalékkal emelkedik - mondta Karácsony Mihály. Míg 2005-ben közel 12 milliárd forint értékben használtak üdülési csekket, addig a következő évben ez az összeg már majdnem 24 milliárd volt, 2007-ben pedig elérte a 30 milliárd forintot. A tulajdonosok száma is az utóbbi években ugrott meg: 2006-ban több mint 800 ezren választották ezt a fizetőeszközt, 2007-ben 1 millió 804 ezer ember vette igénybe.

Üdülési csekkel leginkább szálláshelyeken és a szálláshelyhez kapcsolódó szolgáltatóknál fizetnek. Népszerűek a szálláshelyhez kapcsolódó éttermi, valamint wellness-szolgáltatások, de sokan veszik igénybe a kulturális, sport, illetve egészségmegőrzési lehetőségeket is. Utóbbi csoportba olyan szolgáltatások tartoznak, mint például a fogászati rendelés, különböző szűrések, de egyes egészségcentrumokban még egynapos sebészeti beavatkozást is lehet üdülési csekkel fizetni. Ezenkívül az üdülési csekk vonat-, busz és hajóutakra is használható, elfogadják állatkertekben és egyes nemzeti parkokban, sport- és szabadidős cikkek kölcsönzésekor, továbbá strandokon, fürdőkben és uszodákban.

A kiállítás után egy évig használható

Az üdülési csekk névre szól, adókedvezménnyel a munkáltató, szövetkezet, szakszervezet, vagy az üdülési alapítvány adhatja. A kiállításától számított 1 évig használható fel. Nem ruházható át, vagyis csak az használhatja, akinek a nevére kiállították. Készpénzre nem váltható át, lejárt csekk nem fogadható el, annak cseréjére nincs lehetőség. Bizonyos feltételekkel meghosszabbítható azonban az üdülési csekk érvényességi ideje, de még lejárta előtt. Fontos tudni, az üdülési csekk értékéből az elfogadóhelyek nem adnak vissza készpénzt, de nem is kérhetnek többet azért, mert valaki ilyen módon fizet, azaz névértéken fogadják el. Az üdülési csekket több alkalommal, eltérő időpontokban lehet felhasználni, de külföldön nem, csak Magyarországon.

Persze legtöbben szállodákban, apartmanokban, vendégházakban használják fel, ami azt jelenti, hogy a szolgáltatók közül a szálláshelyek jóformán telítettek, viszont egyre több sporttal foglalkozó intézmény és étterem fogad el ilyen csekket.  Ami pedig egyik sajátosságát illeti, Európában Magyarországon kívül mindössze két országban létezik ez a fizetőeszköz: Svájcban 1939 óta, Franciaországban 1988-ban vezették be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva