Hírek

2008.07.22. 16:36

Trükkös utazós termékbemutatók

Sok panasz érkezik a fogyasztóvédőkhöz az utazással egybekötött termékbemutatókról, főképp a vásárlásra „rábeszélő” értékesítők és a trükkös szerződések miatt. Jó tudni, hogy ha nem tetszik a termék, nyolc napon belül visszajár a pénz.

Németh Márk

Belföldi utazás szinte ingyen, vagy csak minimális díjért, „cserébe” csupán egy termékbemutatón kell résztvenni. Számos hasonló ajánlat csábítja – főként a nyugdíjas korú – fogyasztókat egynapos kirándulásra, városnézésre. Azonban a panasz is sok a hasonló kiránduásokkal kapcsolatban.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Sok panasz érkezik a fogyasztóvédőkhöz az utazással egybekötött termékbemutatókról
[/caption]

Az utazásnak meghatározó része az előadás, amelyen különböző termékeket – matracokat, gyógypárnákat, edényeket többnyire százezer forintot meghaladó összegért – kínálnak megvételre az értékesítők. S olykor a kedvező – nem megszokott vásárlási – környezet, máskor a hosszú győzködés hatására többen élnek is a lehetőséggel, esetenként meggondolatlan döntést hozva. A fogyasztóvédőkhöz érkező bejelentések szerint a visszaélés is sok a hasonló kirándulásokon.

„Több tucat panaszt kaptunk az elmúlt hónapokban a magukat becsapottnak érző vásárlóktól” – mondta lapunknak Szép Gábor, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) szóvivője. Elmondása szerint egyes cégek ugyanis tisztességtelen eszközökkel igyekeznek a fogyasztókat vásárlásra bírni.

Van, amit bolton kívül nem árulhatnak:

- jövedéki termékek

- nemesfém, drágakő, ékszer, díszműáru

- gyógyszer és annak minősülő készítmények

- vetőmag

- tűz- és robbanásveszélyes anyagok

- élelmiszer (zöldség és gyümölcs kivételével)

Az egyik legjellemzőbb módszer, hogy olyan szerződést íratnak alá a fogyasztókkal, mely szerint a helyszínen, a termék megvételének „leelőlegezésére” átadott összeg akkor sem jár vissza, ha a vásárló eláll a szerződéstől, azaz meggondolja magát, és mégsem tart igényt az adott termékre. Teszik ezt annak ellenére, hogy az üzleten kívül kötött szerződésekre – így a termékbemutatós utazásokra is – vonatkozó jogszabály lehetővé teszi, hogy a fogyasztók 8 munkanapon belül indoklás nélkül elállhassanak a szerződéstől. Hasonló eset volt, amikor olyan papírt írt alá az egyik vásárló, hogy kipróbálásra szállítják ki neki az adott terméket, azonban az egyik apróbetűs részben az szerepelt, hogy 20 százalék kötbért kell fizetnie, amennyiben mégsem tart igényt az árura.

Természetesen az előbbiek miatt ez is szabálytalan. Egyébként is jellemző, hogy az utazóközönséget nagyon hiányosan, vagy szinte egyáltalán nem tájékoztatják a vásárlás feltételeiről, az elállási jogról, és mindenféle papírt próbálnak aláíratni a fogyasztóval.

Egy új trükk is szerepel néhány cég repertoárján: a szerződést úgy kötik meg a vásárlóval, hogy a vásárlás helyeként – általában arra való hivatkozással, hogy ennek nincs jelentősége – a cég telephelyét jelölik meg. Ebben az esetben azonban a fogyasztó elesik a jogszabály által biztosított többletjogtól (8 napos elállás lehetősége), hiszen a papír szerint a cég telephelyén vásárolta meg a terméket. Így viszont csak minőségi kifogás esetén tud a kereskedővel szemben fellépni.

Mire figyeljünk, ha termékbemutatón vásárolunk?

– Mindenképpen türelmesen olvassunk el minden papírt, mielőtt bármit is aláírnánk. Miután már elláttuk a kézjegyünkkel a szerződést, már kötnek minket a benne foglaltak.

– Legyünk tisztában a jogainkkal: üzleten kívüli vásárlásnál 8 munkanapon belül meggondolhatjuk magunkat, és visszakérhetjük a pénzünket. Emiatt semmilyen plusz költséget, kötbért, foglalót nem számolhatnak fel.

– Megalapozott döntést hozzunk a vásárlásnál. Inkább háromszor is gondoljuk át, hogy tényleg szükségünk van-e egy többszázezer forintos matracra vagy edénykészletre.

– Legyünk tisztában a jogainkkal: üzleten kívüli vásárlásnál 8 munkanapon belül meggondolhatjuk magunkat, és visszakérhetjük a pénzünket. Emiatt semmilyen plusz költséget, kötbért, foglalót nem számolhatnak fel.

– Megalapozott döntést hozzunk a vásárlásnál. Inkább háromszor is gondoljuk át, hogy tényleg szükségünk van-e egy többszázezer forintos matracra vagy edénykészletre. Van, amit bolton kívül nem árulhatnak: - jövedéki termékek

- nemesfém, drágakő, ékszer, díszműáru

- gyógyszer és annak minősülő készítmények

- vetőmag

- tűz- és robbanásveszélyes anyagok

- élelmiszer (zöldség és gyümölcs kivételével) Sok panasz érkezik a fogyasztóvédőkhöz az utazással egybekötött termékbemutatókról Sok panasz érkezik a fogyasztóvédőkhöz az utazással egybekötött termékbemutatókról -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva