Hírek

2008.07.29. 20:03

Újabb biztosító egyesületet vizsgál a felügyelet

Újabb, egyesületi formában működő biztosító került a pénzügyi felügyelet látószögébe; ezúttal a TIR Biztosító Egyesületnél indított vizsgálatot a PSZÁF.

M. S.

A Népszabadság információi szerint a felügyelet azt vizsgálja, hogy a biztosító rendelkezik-e a működéséhez szükséges és előírt kártalanítási tartalékkal. Mint ismert, a múlt héten a felügyelet kezdeményezte a MÁV Általános Biztosító Egyesület kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási (kgfb-) engedélyének a visszavonását, miután az egyesület nem töltötte fel tartalékalapját.

A TIR értetlenségének adott hangot; úgy látják ugyanis, hogy a második negyedéves adataikból egyértelműen kiderül, hogy az előírásoknak megfelelően képeztek tartalékot. Az egyesület szerint a felügyelet a MÁV biztosító körüli botrány miatt indított eljárást. A pénzügyi felügyelet indokolása szerint a vizsgálatra azért kerül sor, mert így kívánják szavatolni az autósok biztonságát az őszi kgfb-váltási szezon kezdete előtt. Bármelyik érintett biztosítónál lehetnek a jövőben ellenőrzések, függetlenül attól, hogy az adott cég egyesületi formában vagy részvénytársaságként működik – tette hozzá a PSZÁF. A harmadik nagy egyesületnél, a Közlekedési Biztosító Egyesületnél nem tartott ellenőrzést a felügyelet.

Veres János további információkat kért

Csak akkor tudja előzetes hozzájárulását adni a MÁV Általános Biztosító Egyesület tevékenységi engedélyének visszavonásához, ha kétséget kizárólag megállapíthatóvá válik, hogy az ehhez szükséges, jogszabályban meghatározott feltételek fennállnak – jelentette ki Veres János pénzügyminiszter a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón. Veres a tisztázás érdekében hétfőn további információkat kért az érintettektől. Sokat kockáztatnak azok a MÁV-os ügyfelek, akik nem fizetik be harmadik negyedévi kgfb-jüket – ezt már Kovács Kázmér szakjogász mondta a Zoom.hu internetes portálnak. Kovács szerint ugyanis ezek az autósok biztosítás nélkül maradnak, és baleset esetén nekik kell az akár sok milliós károkért helyt állniuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva