Hírek

2008.07.30. 14:57

Újabb éhínség fenyegeti Észak-Koreát

Milliókat fenyeget ismét az éhínség Észak-Koreában. Az élelmiszerválság mértéke elérheti az 1990-es évek végén tapasztalt, eddigi legsúlyosabb mértéket. A mostani válság legfőbb okai az árvizek és a gyenge termés – állapította meg az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP).

BAMA

Jean-Pierre de Margerie, a Világélelmezési Program észak-koreai igazgatója szerdán pekingi sajtótájékoztatóján elmondta, a kelet-ázsiai kommunista országban tavalyhoz képest tovább súlyosbodott az élelmiszerhiány a 2007-es áradások okozta rossz termés miatt. Az ENSZ tart attól, hogy az éhínség akár olyan tragikus szintet is elérhet majd, mint 10 évvel ezelőtt. A WFP nagyszabású akció elindítására kapott engedélyt, az ország tíz tartományából a nyolc leginkább veszélyeztetettben. Az éhínség ezeken a területeken legkevesebb 6,4 millió embert érint. A következő két hétben nemzetközi segélyfelhívást tesznek közzé.

Az Egyesült Államok már 400 ezer tonnányi élelmiszersegélyt eljuttatott a kelet-ázsiai országba, Jean-Pierre de Margerie szerint még legalább 20 millió dollár értékű élelmiszerre lenne szükség még az ősz folyamán. Észak-Korea az 1990-es évek közepe óta külföldi segítséghez folyamodott, hogy élelmezze 23 milliós lakosságát. Akkoriban a természeti katasztrófák és a rossz irányítás szétzilálták Észak-Korea központi ellenőrzés alatt tartott gazdaságát és legalább két millióan haltak éhen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva