Hírek

2008.07.31. 15:36

Ukránok ezrei adnák el szerveiket

A pénztelenség miatt ukránok ezrei állnak készen, hogy megváljanak valamelyik szervüktől, vagy gyógyszerek klinikai vizsgálataiban vegyenek részt. A Szegodnya című napilap szerint a szervpiacon egy vese ára 20–100 ezer euró között van.

BAMA

A szerveiket áruló ukránok legtöbbször hiteleiket törlesztenék, vagy más egzisztenciális problémájukat oldanák meg. Az adásvétellel honlapok tömege foglalkozik, az eladók apróhirdetésekben jelölik meg az árat, korukat, illetve egészségi állapotukat. Egy veséért életkortól függően 20–100 ezer eurót kérnek tulajdonosaik, míg májukból egy darabot 13–16 ezer euró körül bocsátanak áruba. A csontvelőt 10–20 ezer euróért kínálják, míg a szaruhártyáért csak 3000-et kell fizetni. De nem csak a szervek eladók, fiatal lányok, asszonyok vállalnának béranyaságot, 20 ezer euróért hordanának ki egy gyermeket. A férfiak spermájukat az állami intézeteknek 15 euró körüli áron adhatják el, de egyes magánklinikák 60-at is ajánlanak érte. Becslések szerint továbbá több százan vehetnek részt gyógyszerek klinikai tesztelésében, amit a törvény nem tilt.

Akár hét év börtönnel is büntethető a szervkereskedelem, de szabadságvesztést eddig csak egyszer szabott ki az ukrán bíróság. Egy kijevi nőt ítéltek négy év börtönre, mert interneten árusította fia egyik veséjét 225 ezer hrivnyáért, mintegy 7 millió forintért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva