Hírek

2008.07.10. 18:41

Üzletlánc és olajcégek az óriások között

Hiába szöktek az égbe az olajárak, a világ legnagyobb cége mégis egy kiskereskedelmi áruházlánc.

BAMA

A Fortune magazin most megjelent, a világ ötszáz legnagyobb vállalatát lajstromba vevő listája szerint az egyesült államokbeli Wal-Mart Stores könyvelhette el a legnagyobb bevételt 2007-ben. A Wal-Mart 378,8 milliárd dolláros árbevétel mellett 12,7 milliárd dolláros adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet.

A következő három helyre már olajipari óriások kerültek: az Exxon Mobil, a Royal Dutch Shell és a BP árbevétele ugyan kevesebb volt, ám jóval nagyobb adózott eredményt könyvelhettek el. Az első tízben további három olajcég is helyet kapott – a Chevron a hatodik, a Total a nyolcadik, a ConocoPhillips pedig a tizedik –, a teljes 500-as listán az ágazatot 39 társaság képviseli. Az olajcégek között – 27,4 milliárd dollárral – a 30. helyen végző OMV 295. az összesített listán. A Mol nem fért fel erre a listára.

A legnagyobb munkaadók listáját toronymagasan – 2 millió alkalmazottal – a Wal-Mart vezeti, egymilliónál több főt a kínai State Grid és a China National Petroleum foglalkoztat.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva