Hírek

2008.07.24. 14:45

Változatlanul visszafogják vásárlásaikat a magyarok

Továbbra is visszafogják vásárlásaikat a magyarok; májusban 1,6 százalékkal költöttek kevesebbet, mint egy éve – derül ki a statisztikai hivatal legfrissebb adataiból.

M. S.

Az első öt hónapban 2,4 százalékkal volt alacsonyabb a kiskereskedelmi vásárlások értéke, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Idén májusban 515 milliárd, az első öt hónapban pedig 2400 milliárd forintot hagytunk a hazai üzletekben.

A kiskereskedelmi forgalom alakulása*

Gyógyszer +2,7

Ruházat +0,9

Dohány, ital +0,2

Papíráru –0,3

Iparcikkek –0,9

Élelmiszer –1,4

Bútor –4,8

* százalék, 2008. május/2007. május

Forrás: KSHA kiskereskedelem forgalma 2006 közepén kezdett el csökkenni, közvetlenül a Gyurcsány-kormány stabilizációs programjának elindítása után. A mélypontot a tavalyi év második felében értük el, amikor egyes hónapokban a négy százalékot is meghaladta a vásárlások értékének mérséklődése. Az idei a kilábalás éve lehet, a reálkeresetek emelkedésével a kiskereskedelmi költések is növekedésnek indulhatnak.

Az Európai Unióban májusban két százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a megelőző évhez képest. A tagállamok közül a leggyorsabban Litvánia és Nagy-Britannia kiskereskedelmi forgalma bővült, ugyanakkor hazánkon kívül még számos országban mértek csökkenést. A legnagyobb mértékű visszaesést Észtországban, Lettországban és Spanyolországban figyelték meg.

Fékeződő Németország

Lassul a német gazdaság – erről tanúskodnak a legfrissebb konjunktúraszámok. Az Ifo német gazdaságkutató minden hónapban közzéteszi aktuális hangulatmutatóját; az index júliusban 97,5 pontra esett, ez csaknem három éve nem látott érték. A mutatószám a vállalatok hangulatát mutatja, és ezáltal előrejelzi a német gazdaság teljesítményét. Németország hazánk legfontosabb exportpiaca, ezért gazdasága lassulásának Magyarországon is érezhető következményei vannak, különösen a kivitelre termeló vállalatok körében.

M. S. A kiskereskedelmi forgalom alakulása* Gyógyszer +2,7

Ruházat +0,9

Dohány, ital +0,2

Papíráru –0,3

Iparcikkek –0,9

Élelmiszer –1,4

Bútor –4,8

* százalék, 2008. május/2007. május

Forrás: KSH Fékeződő Németország Lassul a német gazdaság – erről tanúskodnak a legfrissebb konjunktúraszámok. Az Ifo német gazdaságkutató minden hónapban közzéteszi aktuális hangulatmutatóját; az index júliusban 97,5 pontra esett, ez csaknem három éve nem látott érték. A mutatószám a vállalatok hangulatát mutatja, és ezáltal előrejelzi a német gazdaság teljesítményét. Németország hazánk legfontosabb exportpiaca, ezért gazdasága lassulásának Magyarországon is érezhető következményei vannak, különösen a kivitelre termeló vállalatok körében. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva