Hírek

2008.07.23. 16:11

Véget vetne az Európai Unió a halálos játékbaleseteknek

Új szabályozással próbál felülkerekedni az Európai Bizottság a mind gyakoribb mágnesesjáték-baleseteken.

H. M.

Az elmúlt években ugyanis a játékokat egyre erősebb és nagyobb mágnesekkel látják el, amelyek így könnyebben leválnak, s lenyelésük esetén akár halálos bélperforációt, fertőzést, vagy bélelzáródást okozhatnak. Ezért a bizottság döntésének értelmében július 21-től csak olyan mágneses játék – mint például mágneses drótfigura, pörgettyű, rajzoló – forgalmazható az Európai Unió területén, amelyen jól látható és olvasható módon szerepel a veszélyre való figyelmeztetés. A határozat alapján a következő szövegnek kell látszódnia a jövőben a játékokon: „Figyelem! Ez a játék mágnest vagy mágneses alkatrészt tartalmaz. Az emberi test belsejében az egymáshoz vagy más fémtárgyhoz tapadó mágnesek súlyos vagy halálos sérülést okozhatnak. Azonnal kérjen orvosi segítséget a mágnes lenyelése vagy belélegzése esetén!”

Fontos előírás még, hogy a figyelmeztetést annak az államnak a hivatalos nyelvén kell feltüntetni a játékon, amelynek területén eladják a szóban forgó eszközt. Azokat a játékokat, amelyeken nem szerepel a figyelmeztető felirat, azonnal ki kell vonni a forgalomból.

H. M. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva