Hírek

2008.07.03. 06:02

Zöldkártya az ingatlanokra

Januártól minden új ingatlanra, 2012-től pedig eladáskor vagy bérbeadáskor a már meglévőkre is kötelező lesz az energiafogyasztást tükröző tanúsítvány elkészítése. A lakás „zöldkártyáztatása” a politikusok szerint a lakosság tájékozódását segíti, a szakma bonyolultnak és költségesnek tartja.

Németh Márk

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] Az új lakásoknak számos energiatakarékossági követelménynek kell megfelelni, hogy megkapják a zöldkártyát
[/caption] Lakásokra is kell jövőre zöldkártyát készíttetni! A Magyar Közlönyben frissen közzétett kormányrendelet szerint az újonnan épített ingatlanoknál január elsejétől, a már meglévőknél – eladáskor és bérbeadáskor – 2012-től lesz kötelező az energetikai jellemzők tanúsítása. Ahogyan sok mindent, a lakások zöldkártyájának hívott energetikai tanúsítványt is az Európai Uniónak köszönhetjük, a 2002-ben született uniós rendelet magyarországi meghonosítására többévnyi halasztás után a jövő év első napjától kerül sor.

A mostani rendelet szerint tanúsítványt kell kérni minden új lakóépületre és minden ezer négyzetméternél nagyobb középületre. A már meglévő ingatlanokra adás-vétlekor, illetve egy évnél hosszab ideig tartó bérbeadáskor kell zöldkártyát kérni – 2011. december 31-ig önkéntes alapon, utána pedig kötelezően. Ezen időpont után sem kell azonban az energetikai tanúsítványt beszerezni az 50 négyzetméternél kisebb ingatlanokra, a templomokra és egyéb hitéleti épületekre, a műemlék, valamint a mezőgazdasági épületekre. Szintén kivételt jelentenek a felfújható épületek, például az ugrálós gumivárak, illetve a sörsátrak.

Az új épületeknél azokra lesz kötelező elkészíteni a zöldkártyát, amelyeknek engedélyeztetése 2006. szeptember elseje után indult. Az energetikai tanúsítványokat csak és kizárólag olyan építészeti, műszaki tervezési vagy műszaki ellenőri felsőfokú végzettségű szakértő végezheti el, aki letette az energetikai vizsgát is. A tanúsítás elvégzése óránként maximum 5500 forintba kerülhet, lakásonként pedig maximum két munkaórát számolhatnak fel az ellenőrök. Kivételes esetekben – amennyiben hosszabb tudományos vizsgálódást vagy speciális műszeres vizsgálatot igényel a tanúsítvány kiadása – az óradíj a két és félszeresére, 13 750 forintra nőhet. Így egy lakástulajdonosnak normál esetben maximum 11 ezer forintjába, „rendkívüli esetben” pedig legfeljebb 27 500 forintjába kerülhet a tíz évig érvényes zöldkártya.

A tanúsítvány megszerzése az új épületek esetében túl bürokratikus és drága – véli a szakma. Koji László, az Építési Vállalkozások Országos Szövetségének alelnöke lapunkak elmondta, hogy bár magát az energetikai tanúsítványt helyénvalónak találja, azt, hogy ehhez külön eljárás és külön szakemberek szükségesek, körülményesnek és feleslegesnek tartja. Elmondása szerint az új lakásoknak számos energiatakarékossági követelménynek kell megfelelniük, ezért eleve így tervezik meg őket, a tervrajzokat pedig esetenként 37 szakhatóság is véleményezi. Véleménye szerint ezért bőven elég lenne, ha a felelős műszaki tervező nyilatkozna arról, hogy az épület kivitelezése úgy történt meg, ahogyan ő azt tervezte, és nem kellene súlyos pénzekért újabb szakértőket bevonni, bonyolult bürokráciát teremteni a tanúsíttatáshoz, jelentős többletköltséget róva az építtetőkre „A zöldkártyáztatás egy új üzletágat hozhat létre, amiből valakik nagyon jól meg fognak élni” – véli Koji László.

A gazdasági tárca szerint viszont a lakások zöldkártyája segíti az embereket abban, hogy ingatlanvásárlás vagy -bérlés esetén tájékozódjanak az épület energiafogyasztásáról, így egyben várható rezsijük nagyságáról. A minisztérium meglátása szerint egy idő után a tanúsítvány megléte az ingatlan értékét növelő tényező lesz.

Színes kis matrica, mint a hűtőszekrényen

A lakásokra érvényes tanúsítvány végső formája egy olyan besorolási „matrica”, amely hasonló a háztartási gépek, hűtőszekrények, mosogatógépek oldalán található színes ikonokhoz. A betűk mellett egy változó hosszúságú nyíl jelzi az épület energiafogyasztásának nagyságát. A C besorolás jelenti azt, hogy az épület megfelel a jelenlegi energiatakarékossági követelményeknek. A legjobb, A+ kategóriába azok a fokozottan energitakarékos épületek tartoznak, amelyek az alapkövetelmény szerinti energiafogyasztás 55 százalékát használják, a legrosszabb, I kategóriába pedig a normál érték 341 százalékát felzabálók kerülnek. Ha a ház a C kategóriánál rosszabb besorolást kap, akkor a minősítést végző szakembernek javaslatot kell tennie, milyen intézkedésekkel, beruházásokkal tehető energiatakarékosabbá az épület. Ám a javaslatokat nem kötelező megfogadni.

Németh Márk Színes kis matrica, mint a hűtőszekrényen A lakásokra érvényes tanúsítvány végső formája egy olyan besorolási „matrica”, amely hasonló a háztartási gépek, hűtőszekrények, mosogatógépek oldalán található színes ikonokhoz. A betűk mellett egy változó hosszúságú nyíl jelzi az épület energiafogyasztásának nagyságát. A C besorolás jelenti azt, hogy az épület megfelel a jelenlegi energiatakarékossági követelményeknek. A legjobb, A+ kategóriába azok a fokozottan energitakarékos épületek tartoznak, amelyek az alapkövetelmény szerinti energiafogyasztás 55 százalékát használják, a legrosszabb, I kategóriába pedig a normál érték 341 százalékát felzabálók kerülnek. Ha a ház a C kategóriánál rosszabb besorolást kap, akkor a minősítést végző szakembernek javaslatot kell tennie, milyen intézkedésekkel, beruházásokkal tehető energiatakarékosabbá az épület. Ám a javaslatokat nem kötelező megfogadni. Szigetelés Az új lakásoknak számos energiatakarékossági követelménynek kell megfelelni, hogy megkapják a zöldkártyát -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva