Hírek

2008.08.25. 17:43

A héten mehet a magyar segély Grúziába

A héten elindulhat a magyar segély az orosz-grúz háború sújtotta területekre – közölte Göncz Kinga hétfőn Budapesten. A külügyminiszter arról is beszélt, hogy Magyarország ott lesz a kaukázusi válságról szóló rendkívüli EU-csúcson.

mti

Módosultak a korábbi tervek, átalakították a segély összetételét: most elsősorban sátrakra, takarókra van szükség, amik a menekültek ellátásához kellenek. Emellett Magyarország  továbbra is szeretne részt vállalni az újjáépítésben – mondta Göncz az MTI-nek adott nyilatkozatában. A háború sújtotta területek megsegítésére harmincmillió forintot szán Magyarország.

A külügyminiszter azt is kiemelte: egyértelmű, hogy Magyarország részt vesz a szeptemberre tervezett rendkívüli EU-csúcson. A tanácskozáson nyilvánvalóan szó lesz arról, hogy a felek betartják-e a tűzszüneti megállapodásban foglaltakat, az oroszok valóban kivonulnak-e a grúz területekről. A megbeszélésen a miniszterelnök mellett a külügyminiszter képviseli majd Magyarországot.

Hazánk álláspontja továbbra is az, hogy Grúzia szuverenitását, területi épségét tiszteletben kell tartani. A demokratikusan választott grúz kormány legitimitását nem lehet megkérdőjelezni.

Az idei Lánchíd-díjasok

Charles Gati politológus, Nguyen Quang, a Vietnami–Magyar Baráti Társaság elnöke és Tóth László, a Szeged Biztonságpolitikai Központ vezetője kapta idén a Külügyminisztérium Lánchíd-díját. Az elismeréseket Göncz Kinga tárcavezető adta át hétfőn Budapesten. A Magyar Köztársaság Nemzetközi Kapcsolataiért elnevezésű kitüntetés átadása a Lánchíd 1842-es alapkő-letételének évfordulójához, augusztus 24-éhez kötődik. A 2004-ben alapított díjat olyanoknak ítélik oda, akik Magyarország külpolitikai érdekeinek érvényesítésében, illetve a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében kiemelkedőt tettek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva