Hírek

2008.08.05. 14:01

A kihalás szélére juthatnak 2020-ra az afrikai elefántok

Eltűnhetnek az afrikai elefántok legnagyobb populációi 2020-ra, ha a világ nem fog össze az ormányosok megmentésére. A Föld legnagyobb szárazföldi emlőseit az orvvadászok pusztítják, s az elefántok száma az elmúlt két évtizedben felére csökkent a fekete kontinensen.

BAMA

Jelenleg mintegy 470 ezer afrikai elefánt él vadon, s ha a csökkenő tendencia nem fordul meg, csak a civilizációtól távoli, védett helyeken maradnak meg. A Current Biology című folyóiratban megjelent tanulmányukban a biológusok elsősorban az illegális elefántcsont-vadászatot hibáztatják, amely annak ellenére tovább folyik, hogy azt 1989-ben betiltotta a Veszélyeztetett Fajok Védelmével Foglalkozó Nemzetközi Konvenció (CITES). Az orvvadászok a becslések szerint a teljes populáció mintegy 8 százalékát irtják ki évente, tehát 0,6 százalékkal többet, mint az állatokat védő CITES-egyezmény előtt.

Az illegális elefántcsont-kereskedés ellen Samuel Wasser, a Washingtoni Egyetem docense egy DNS-vizsgálaton alapuló módszert dolgozott ki, amelynek segítségével visszakereshető, hogy az elefántcsont mely populációból származik. Ez az eljárás azért is nagyon fontos, mert az orvvadászok az egyik országban elejtett elefánt agyarát egy másik országban is eladhatják. Wasser szerint az illegális elefántcsont-csempészetet hatalmas helyi bűnbandák tartják kézben, a piacot pedig Japán és Kína irányítja, ám egyre növekvő a kereslet az áru iránt az Egyesült Államokban is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva