Hírek

2008.08.24. 07:21

A klímaváltozást csak rövidtávon figyeljük

A magyar lakosság tisztában van az éghajlatváltozás fogalmával, ám annak elsősorban csak a rövidtávú és közvetlen hatásait ismeri. Az igazi veszélyeket rejtő hosszú távú és közvetett hatásokkal csak kevesen vannak tisztában – derült ki egy friss felmérésből.

W. A.

A válaszok alapján kiderült, hogy a klímaváltozással kapcsolatban az embereknek elsősorban a természeti következmények jutnak eszükbe, mint például az elsivatagosodás, az évszakok összemosódása, a szélsőséges időjárási viszonyok kialakulása és az ebből következő természeti katasztrófák megszaporodása. Az olyan hosszú távú hatásokat, mint a növény- és állatfajok kihalása, az éhínség, vagy a vízhiány csak kevesen említették.

Az éghajlatváltozás mérséklése érdekében a megkérdezettek általában csak a hagyományos izzókat cserélték takarékosra, bár ezt sem kifejezetten a környezettudatosság, sokkal inkább a spórolás jegyében. A felmérés tehát ismét visszaigazolta a szakemberek azon aggályait, miszerint a lakosságban eddig csak csekély mértékben tudatosultak az emberi tevékenységek hosszú távú hatásai. Ezért sokkal erőteljesebb kommunikációra van szükség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva