Hírek

2008.08.11. 12:35

A Külügyminisztérium nem hozza haza Grúziából a magyarokat

A Külügyminisztérium nem tervezi a Grúziában tartózkodó tíz magyar állampolgár kimenekítését, mert ők az ENSZ és az EBESZ ottani misszióiban teljesítenek szolgálatot – mondta Kohári Lajos, a tárca helyettes szóvivője.

MTI

A helyettes szóvivő szerint a két nemzetközi szervezet valószínűleg folyamatosan értékeli az országban kialakult helyzetet, és ha szükséges, evakuálják munkatársaikat. Kohári Lajos hozzátette, hogy legutóbb vasárnap érdeklődött helyzetükről, és akkor azt az információt kapta, hogy jól vannak, mindannyian a körletükben tartózkodnak. A helyettes szóvivő elmondta, hogy amíg a harcok tartanak, biztosan nem utazik Grúziába Juhász Sándor nagykövetjelölt. A korábbi litvániai nagykövetet, aki 2007-től a Külügyminisztérium protokollosztályát vezette, idén április végén hallgatta meg a parlament külügyi bizottsága, amely egyhangúlag támogatta kinevezését. Kohári Lajos elmondta, hogy Juhász Sándor jelenleg itthon folytatja a felkészülést a poszt ellátására. Grúziában jelenleg nincs magyar nagykövetség, az országgal kapcsolatos teendőket a kijevi nagykövet látja el.

A grúz és a dél-oszét erők között csütörtökről péntekre virradóra törtek ki ismét heves harcok. Mindkét fél a másikat vádolja az ellenségeskedések kiújulása miatt. A grúz erők azután indítottak támadást Chinvali, a dél-oszét főváros ellen, hogy a tbiliszi kormány úgy döntött, „helyreállítja az alkotmányos rendet” Dél-Oszétiában. Az orosz erők véres harcok árán vasárnap visszafoglalták Chinvalit, ahová a grúz hadsereg pénteken betört. Grúzia vasárnap bejelentette, hogy kész az azonnali tárgyalásra Moszkvával az ellenségeskedés befejezéséről, katonái tűzszüneti parancsot kaptak, és kivonultak a konfliktusövezetből. A harcok ennek ellenére folytatódnak.

A Szovjetunió felbomlásának idején az éledő grúz nacionalizmusra hivatkozva Dél-Oszétia vezetői bejelentették, hogy külön akarnak válni Grúziától, és – egyesülve Észak-Oszétiával – Oroszországhoz akarnak tartozni. Rövid, de heves harcok után Dél-Oszétia gyakorlatilag elszakadt Grúziától, noha nemzetközi jogi szempontból senki sem ismeri el önállóságát, még legfőbb támogatója, Moszkva sem.

Az 1992-ben megkötött tűzszüneti megállapodás értelmében orosz–grúz–oszét békefenntartó őrök őrzik a felek között meghúzott tűzszüneti vonalat. Mihail Szaakasvili grúz elnök, aki szeretné, ha országa csatlakozhatna a NATO-hoz, legfőbb céljai között tartja számon a szakadár területek visszaterelését Tbiliszi fennhatósága alá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva