Hírek

2008.08.10. 18:36

A postai meghatalmazás nemcsak egy sajtpapír

Címkék#szószoló

Olvasónk meghatalmazással akart felvenni egy postai küldeményt. Elküldték, hogy formanyomtatványt töltsön ki. Több esetre állandó meghatalmazás kell.

Rados Virág

Az úr mérgelődik a bürokrácia miatt. Személyes küldeménynél még elég a személyi igazolvány, de céges levélnél már kell az aláírási címpéldány is. Ha nem mi vagyunk a címzett, illetve a cégvezető, a postai formanyomtatványt kell kitöltve vinni meghatalmazás gyanánt, nem elegendő tehát otthon írni egyet. A vállalkozáshoz érkező küldeményeknél a cégvezető aláírási címpéldányával felszerelkezve állandó meghatalmazást állíttathatunk ki. Ha ilyen nincs, minden alkalommal új meghatalmazást kell vinni – új formanyomtatványt.
Itt kivételesen nem öncélú aktatologatásról, hanem a mi érdekeink védelméről van szó. Hiszen a meghatalmazás egy másvalakinek érkező küldemény átvételére azért van, hogy megvédjék azt az illetéktelen kezektől. Ezt Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője hangsúlyozta. A szükséges iratokról valóban célszerű tájékoztatást adni – tette hozzá. De a meghatalmazást tartalmazó nyomtatvány hátoldalán ott áll, milyen dokumentumokra van még szükség. Ha az ügyfelet nem tájékoztatták teljeskörűen az eljárás menetéről, a szóvivő szerint a történtekért a posta és az ügyfél egyaránt felelős. Előbbi azért, mert dolgozója nem járt el elég körültekintően. Utóbbi pedig azért, mert nem, vagy csak felületesen olvasta el az írásbeli tájékoztatót. (Kérdés persze, miért tette volna, hiszen jóhiszeműen úgy vélte: ő szóban megkapta a szükséges információkat – a szerk.)
Az ügyvéd osztja a szóvivő véleményét: az ügyfél és a szolgáltató is hibázott. Mindamellett a szolgáltatót illető felelősség okán panaszt tehetünk az osztályvezetőnél. Hiszen nem tájékoztattak minket lelkiismeretesen, a fontos információk elkerülték figyelmünket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva