Hírek

2008.08.30. 14:04

A siker is jó, de úszni még jobb!

Cseh László élvezi az úszást. Nemcsak a sikert, a mozgást is. A víz a lételeme, akkor is, ha idén már szárazon marad, és csak az egyetemre koncentrál.

Szabados Balázs

Három olimpiai ezüst, és egy bronzérem, világbajnoki cím, európabajnoki aranyérmek, s megannyi rekord tulajdonosa. Cseh László mégsem lépi át elsőre a parlament különtermének kordonját. Azt mondja: mi lesz, ha kidobnak minket? Mindezt azok után, hogy talán a legnagyobb taps kíséretében vette át Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét.

[caption id="" align="alignleft" width="465"] „Hát, ez most valóban kemény, hogy úgy mondjam durva év volt, talán a legkeményebb eddig.” FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]– Élmény volt nézni, ahogy magától értetődően ússza az újabb és újabb rekordokat. Morzsányi elégedetlenség sem maradt önben?

– Semmi nem maradt bennem, ezt őszintén mondom. Nincs miért elégedetlennek lennem.

– Cseh László a pekingi olimpián szemmel láthatóan maga volt a pontos, kimért, élesre állított összpontosítás.

– Tényleg nagyon odakoncentráltam, hiszen mindent feltettem erre a versenyre. Az nagyon erősen benne van az ember tudatában, hogy olimpiát csak négyévente rendeznek.

– Egy olimpia csak a feszült figyelemről szól az utolsó versenyszám végéig, vagy belefér egy kis bolondozás feszültségoldásként?

– Nem kell félteni a sportolókat, jól elvagyunk egymással. Ha éppen nem pihenünk, finoman azért megy az ugratás, zrika ide-oda, főleg az úszócsapaton belül. De leginkább alszunk, és eszünk, elég egyszerű ilyenkor az élet.

– A versenytársak?

– Egy osztrák sráccal szinte már baráti kapcsolatban vagyunk, de a többiekkel is szoktam azért néhány szót váltani. Persze nem futam előtt, akkor már érezzük, hogy nem kell bántani a másikat. Mindenki a maga módján, és egyedül koncentrál.

– Az úszó aszkéta is egyben?

– Hát ez most valóban kemény, hogy úgy mondjam durva év volt, talán a legkeményebb eddig. Edzőtábor, verseny, edzőtábor, megint verseny. Ha véletlenül itthon voltam, akkor a szokásos menet: háromnegyed hatkor kezdek a medencében, fél tíz tízig folyamatosan edzünk, délután négytől este hat, fél hétig ugyanez. Közte pedig pihenés.

– Tudna három dolgot mondani, amiért jó úszni?

[caption id="" align="alignleft" width="220"] – A „szegény, szétdoppingolt amerikaiak”–mesében nem hiszek. Biztos vagyok benne, hogy ők is tisztán készülnek. FOTÓ: KALLUS GYÖRGY
[/caption]– Élvezem! Aztán meg ott vannak a sikerek: amikor beérek a célba, és tudom, hogy mindent megtettem, az nagyon jó. Nem utolsó sorban ez egy nagyon jó társaság.

– Aki odaképzeli magát egy olimpiai dobogóra azt gondolja, hogy a versenyző szeme előtt – akár egy filmszalag – megjelennek azok, akik hozzásegítették a sikerhez.

– A filmszalag ott van, de csak az leúszott versenyszám pereg rajta, miközben még erősen lihegek.

Ha lenne egy szabad évem...   Hogy fejezné be a mondatot?

– Sehogy. Nem szeretnék még szabad évet. Egyelőre az úszás áll mindenek felett.

– Phelps azt ígérte nem indul többet négyszáz vegyesen.

– Én mindenesetre úgy készülök, hogy indulni fog. Ha ő nincs, akkor is ugyanúgy kell felkészülni, vagy talán még annál is jobban.

Cseh László

1985. december 3-án született Budapesten

Úszó: Háromszoros olimpiai ezüst-, egyszeres bronzérmes, világbajnok, tizenötszörös Európa-bajnok.

A Kőbánya SC versenyzője, edzője: Turi György, Nemes Zoltán

Négy és félévesen a Spartacusban Kiss Miklós, és Plagányi Zsolt nevelőedző irányításával kezdte sportkarrierjét.

Édesapja, idősebb Cseh László a 60-as években kiváló úszó volt.

Családjával Halásztelken él.

Jelenleg a Műszaki Egyetem mérnök-informatika szakon tanul.

Hobbija a számítástechnika, és a fotózás.

Sportoló példaképe Darnyi Tamás.

– Tanulhatott, és készülhetett volna az Egyesült Államokban is, mégsem ment. Esetleg megrettent a doppinglaborok hírétől?

– Szó sincs erről. Az igaz, hogy sokszor felkínálták a lehetőséget, ám nekem meg sem fordult a fejemben, hogy kimenjek. Itthon ugyanolyan jól fel tudnak készíteni. De a „szegény szétdoppingolt amerikaiak” – mesében nem hiszek. Biztos vagyok benne, hogy ők is tisztán készülnek.

– Vannak emlékei arról, amikor a négy és féléves Cseh Lacikát egy úszógumi társaságában levitték Kiss Miklós nevelőedzőhöz az uszodába?

– Nem nagyon tudtam hová tenni a dolgot, erre emlékszem. Azt pedig mesélték, hogy hajtottam derekasan, de nem igazán haladtam. Aztán csak elindultam. Úgy gondolom, nagyon jó alapokat kaptam.

– Akkor még az úszógumi volt a legnagyobb segítség, ma pedig a cápadressz. A legendás Popov fecskében is döntögette a világcsúcsokat.

– Más idők járnak. Ez az új dressz megreformálta az úszósportot. Dinamikusabban tudunk menni, tényleg nagyon sokat számít!

– Műegyetemre jár, mérnök-informatikus szakra. Ez hobbi, vagy eltökélt készülés a sport utáni létre?

– Egyelőre hobbiszerűség, később majd csak kiderül mi lesz belőle. Nagyon lassan haladok, most körülbelül úgy másodéves lehetek, remélem ezt a félévet végre komolyabban tudom venni. Azt azért hozzá kell tennem, hogy egy cég ösztöndíjjal segíti a tanulmányaimat, ami nagy segítség.

– A közismerten rockrajongó Cseh Laci jár esetleg koncertekre?

– Hát nem igazán.Vagy versenyem van, vagy, ha éppen nem, akkor reggel edzés. Marad a fülhallgató.

– Kedvenc városa lesz London?

– Meglátjuk. Azért a következő olimpia még nagyon-nagyon messze van.

Úszó: Háromszoros olimpiai ezüst-, egyszeres bronzérmes, világbajnok, tizenötszörös Európa-bajnok.

A Kőbánya SC versenyzője, edzője: Turi György, Nemes Zoltán

Négy és félévesen a Spartacusban Kiss Miklós, és Plagányi Zsolt nevelőedző irányításával kezdte sportkarrierjét.

Édesapja, idősebb Cseh László a 60-as években kiváló úszó volt.

Családjával Halásztelken él.

Jelenleg a Műszaki Egyetem mérnök-informatika szakon tanul.

Hobbija a számítástechnika, és a fotózás.

Sportoló példaképe Darnyi Tamás. „Hát, ez most valóban kemény, hogy úgy mondjam durva év volt, talán a legkeményebb eddig.” FOTÓ: KALLUS GYÖRGY – A „szegény, szétdoppingolt amerikaiak”–mesében nem hiszek. Biztos vagyok benne, hogy ők is tisztán készülnek. FOTÓ: KALLUS GYÖRGY Cseh László -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva