Hírek

2008.08.09. 13:22

A tánc Rúzsa Magdinak is öröm

Néha izomláz gyötörte, de nem bánja, hogy belevágott, mert így is boldogan táncolt Rúzsa Magdi az Örömtáncban, a közszolgálati televízió show-műsorában. Az Örömtánc Nemzetközi Modern Néptánc versenyét augusztus 17-én 20 órától élőben közvetíti az m1.

Fábos Erika

Rúzsa Magdiról kevesen tudják, hogy a zene számára nem csak az éneklést jelenti, hanem a táncot is. Gyermekkora óta imádja a mozgást. Akkor még anyukája biztatta a táncra, bár – mint mondja – nem nagyon kellett noszogatni. Egészen kamaszkoráig tagja is maradt a kishegyesi néptánccsoportnak. Csak akkor hagyta abba, amikor az éneklés vette át a központi szerepet az életében.

„Legjobban azt szeretem, ha szabadon, minden kötöttség nélkül mozoghatok a zenére – mondja Rúzsa Magdi. – Ennek ellenére a néptánc az örök szerelem. A legnagyobbakat a táncházakban buliztam életemben. Ha csak tehetem, megyek, igaz, most a koncertek miatt sajnos nincs rá idő, de nem mondtam le erről a szórakozásról örökre. Ráadásul ezzel elődeink értékeit őrizzük meg, ezért éneklek szívesen népdalokat is."

Rúzsa Magdi szerint minden kisgyereknek jót tenne a tánc, hiszen ebben a korban a két legfontosabb dolog: a mozgás és a közösséghez tartozás – a tánctól mindkettőt megkaphatják. Ráadásul a néptánc ennél is többet nyújt: megismertet a hagyományokkal, ami amellett új tudást, nagyszerű élményt is ad. Magdi is gyermekkorában ismerkedett meg a magyar népzenével, a magyar dalokkal.

„Megtapasztaltam, hogy a televíziónak mekkora ereje van. Éppen ezért örülök, hogy ebben a produkcióban részt vehetek, mert azt hiszem, így sok emberhez juthat el az, ami igazi értéket képvisel.” Az Örömtánc elnevezésű kezdeményezést ezért tartja nagyon jó ötletnek, mert szerinte fontos, hogy a népzene, a népi kultúra visszakerüljön az emberek életébe.

Az Örömtánccal megmutatható a fiataloknak, hogy a néptánc lehet modern is, s lehet farmernadrágban is néptáncolni. Azt vallja: büszkének lenni a népi kultúránkra bármilyen öltözékben lehet.
Az Örömtánc próbái bizony elég kemény fizikai megterhelést jelentettek Magdi számára. Azonban – hála a táncos gyerekkornak –  egy kis izomlázzal megúszta. Még arra is maradt ereje, hogy a tánc mellett énekeljen is a műsorban.

„Egy macedón népdalt és egy cigány dalt, egy úgynevezett hallgatót adtam elő. Az előbbi a szeptemberben megjelenő új lemezemen, a Rövid utazáson is szerepel majd. Az új album a tánc mellett is gőzerővel készül, ez is rockos lesz, de mégis más, mint az előző.”

Rúzsa Magdi

1985-ben született a Vajdaságban, Vrbas városában. Kishegyesen nőtt fel.

Eredeti végzettsége szerint szülésznő.

2006-ban megnyerte a TV2 tehetségkutató versenyét, a Megasztár 3-at.

2007-ben az Év felfedezettjének választották.

2007-ben az 52. Eurovíziós dalfesztiválon a legjobb dalszerzőnek választották.

Kedvenc zenekara, előadója: Zanzibar, Green Day

Példaképe: Tina Turner és az édesanyja

Legnagyobb élménye: amikor a Boban Markovic Orchestrával szerepelhetett egy színpadon.

Eredeti végzettsége szerint szülésznő.

2006-ban megnyerte a TV2 tehetségkutató versenyét, a Megasztár 3-at.

2007-ben az Év felfedezettjének választották.

2007-ben az 52. Eurovíziós dalfesztiválon a legjobb dalszerzőnek választották.

Kedvenc zenekara, előadója: Zanzibar, Green Day

Példaképe: Tina Turner és az édesanyja

Legnagyobb élménye: amikor a Boban Markovic Orchestrával szerepelhetett egy színpadon. Néha izomláz gyötörte, de nem bánja, hogy belevágott, mert így is boldogan táncolt Rúzsa Magdi az Örömtáncban Néha izomláz gyötörte, de nem bánja, hogy belevágott, mert így is boldogan táncolt Rúzsa Magdi az Örömtáncban -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva