Hírek

2008.08.07. 18:24

Állóháború az almafronton

Nem közeledtek az álláspontok léalmaügyben: a felvásárlók mindössze 20-25 forintot ajánlanak kilójáért, a termelők legalább 30 forintot akarnak. Még blokád is lehet. Gráf József közvetít a felek között.

Boda Veronika

Kora nyáron a meggy-, nyár közepén a dinnyetermelők tüntettek az alacsony felvásárlási árak miatt, szeptemberben pedig jöhet az újabb borogatás: az almatermelők is blokádra készülnek. Az almatermelők kezdeményezésére és Gráf József agrárminiszter közreműködésével jövő héten ismét tárgyalóasztalhoz ülhetnek az almatermelők és a felvásárlók. A kérdés ugyanaz: mennyi legyen a léalma idei felvásárlási ára.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Nem közeledtek az álláspontok léalma-ügyben: a felvásárlók mindössze 20-25 forintot ajánlanak kilójáért, a termelők legalább 30 forintot akarnak. Még blokád is lehet. Gráf József közvetít a felek között.
[/caption]

A termelők nem engednek a 30-ból, a felvásárlók viszont tartják magukat a nettó 20-25 forintos kilónkénti felvásárlási árhoz. Gráf József ezért szakmai tekintélyét is bevetve elvállalta a közvetítő szerepét: kedden az áruházláncokkal, szerdán a felvásárlókkal is tárgyalt. Csütörtökön pedig Nyíregyházán a termelőkkel ismertette a felvásárlók álláspontját.

Budai Gyula, a gazdakörök és -szövetkezetek (Magosz) igazgatója hangsúlyozta: a termelők ragaszkodnak a 30 forintos kilogrammonkénti iparialma-felvásárlási árhoz. Ellenkező esetben készek arra, hogy az átvevői telephelyek előtt tiltakozó blokádot tartsanak. Hozzátette, a 30 forintos ár még mindig csak az önköltséget fedezi. „A magyar piac százezer tonna étkezési almát vesz fel. Idén körülbelül 350 ezer tonna alma lesz a termés, a különbözetet pedig a termelők kénytelenek eladni léalmának” – mondta. Hozzátette, a felesleget az európai uniós piacra sem tudják kivinni, mert versenyhátrányban vannak az unió többi termelőjével.

A szaktárca (FVM) hosszú távú megoldást keres – tudtuk meg Dékány András szóvivőtől. „Tavaly magas volt a felvásárlási ár, a hatalmas fagykárok miatt azonban gyenge volt a termés, így a termelők nem tudtak megfelelő mennyiséget értékesíteni” – mondta. Akkor a gazdák kártérítési igénnyel álltak elő.

Idén éppen az ellenkezője történt: bőséges lesz a gyümölcstermés, a felvásárlói árak viszont alacsonyak, tehát ebben az évben sem kerül meg a tavaly elveszett haszon – magyarázta Dékány. Hozzátette, a minisztérium ennek a ciklikusságnak akarja elejét venni. „A termelők előtt egy esély van: termelői szövetkezetekbe tömörülni. Az egyéni gazdaságok érdekérvényesítés nélkül nem tudnak fennmaradni a piacon” – hangsúlyozta. Elmondta, az Európai Unióban is nagyobb eséllyel indulnak a termelői szövetkezetek gazdái, általában nagyobb támogatás is jár nekik, mert kiszámíthatóbbak. „Magyarországon jelenleg nem áll jól a gazdák szervezettsége” – tette hozzá.

Dékány András elmondta, a tárgyalásokon arról is beszéltek, hogy az almatermelésben szerkezeti átalakításra van szükség. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az összes termelt alma hetven százaléka ipari minőségű alma. „A léalma felvásárlási ára mindig sokkal alacsonyabb, mint az étkezési almáé” – mondta. Ez pedig hatással van az étkezésire is: lenyomja a minőségi alma árát.

Gráf József a tárgyalások után hangsúlyozta, nincs mód arra, hogy közvetlen támogatást kapjanak a termelők az almaeladáshoz, az uniós szabályok tiltják ezt, így az állam, a tárca nem avatkozhat be, csak közvetítésre vállalkozhat az árvitában. A tárgyalások ennek szellemében jövő héten folytatódnak.

A termés sem lesz jó?

Nem elég, hogy várhatóan alacsony lesz a felvásárlási ár, nem lesz jó a termés sem – állítják Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almatermesztők a soha nem látott terméshullás után. Ráadásul többször is érte komoly jégverés a kerteket. A gyümölcshullás június közepén is tartott, s különösen aggasztó, hogy még a kisdió méretnél is hullott a termés.

A tavalyi súlyos fagy bekövetkeztekor is úgy becsülte mindenki, legalább két évig érezteti hatását a hatvan éve nem látott fagykár. Idén sok virágot hoztak ugyan az almafák, ám jó részük életképtelen volt. S minden elképzelhető károkozó jelenléte erőteljesebb a gyümölcsösökben. Az agrártárca más megoldást is lát a megoldásra: Gráf József a tegnapi találkozón ajánlatot tett egy „már formában történő értékesítésre”. De csak annyit árult el erről, hogy kivonnák a léalma egy részét a feldolgozói piacról, értékesítési akciót szerveznének lakossági bevonással, amelyhez az anyagi hátteret is biztosítanák.

A tavalyi súlyos fagy bekövetkeztekor is úgy becsülte mindenki, legalább két évig érezteti hatását a hatvan éve nem látott fagykár. Idén sok virágot hoztak ugyan az almafák, ám jó részük életképtelen volt. S minden elképzelhető károkozó jelenléte erőteljesebb a gyümölcsösökben. Az agrártárca más megoldást is lát a megoldásra: Gráf József a tegnapi találkozón ajánlatot tett egy „már formában történő értékesítésre”. De csak annyit árult el erről, hogy kivonnák a léalma egy részét a feldolgozói piacról, értékesítési akciót szerveznének lakossági bevonással, amelyhez az anyagi hátteret is biztosítanák. Nem közeledtek az álláspontok léalma-ügyben: a felvásárlók mindössze 20-25 forintot ajánlanak kilójáért, a termelők legalább 30 forintot akarnak. Még blokád is lehet. Gráf József közvetít a felek között. Nem közeledtek az álláspontok léalma-ügyben: a felvásárlók mindössze 20-25 forintot ajánlanak kilójáért, a termelők legalább 30 forintot akarnak. Még blokád is lehet. Gráf József közvetít a felek között. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva