Hírek

2008.08.24. 19:10

Az ellentétek vonzzák a szavazókat?

Első ránézésre Barack Obama tökéletes ellentéte, életrajza alapján az amerikai mintapolitikus Joe Biden, akivel az afro-amerikai demokrata elnökjelöltaspiráns nekivág a Fehér Ház felé vezető útnak.

Gyükeri Mercédesz

Harminc éves kora óta a kongresszus tagja, de soha nem tagadta meg származását, felesége halála után maga nevelte két kis gyermekét, akik közül az egyik hamarosan Irakban teljesít szolgálatot, a mai napig vonattal ingázik otthona és Washington között, és mellesleg páratlan ismerője a külpolitikai és nemzetbiztonsági kérdéseknek. Ő Joe Biden, akit Barack Obama szombaton nevezett meg mint alelnökjelöltjét.

A bejelentés szinte az utolsó pillanatban érkezett: a Demokrata Párt szerdán kezdi meg Denverben gyűlését, amely dönt a novemberi elnökválasztáson induló jelölt személyéről. Egyelőre egyedül Obama van versenyben, hiányosságainak lajstroma azonban komoly veszélyt jelent pártja számára, hiszen republikánus ellenfelével, John McCainnel egyelőre fej-fej mellett állnak a népszerűségi versenyben.

Nem túlzás azt állítani: Biden inkább McCainre hasonlít. A 66-ik évében járó politikus 1972 óta folyamatosan tagja a kongresszusnak, harmadik ciklusban tölti be a külügyi bizottság elnöki tisztségét. Ilyen minőségében egy héttel ezelőtt még Tbilisziben tájékozódott az orosz-grúz konfliktus

Biden Obama ellentéte

- Munkáscsaládban nevelkedett, Obama értelmiségi szülők gyermeke

- 65 éves, őszülő haja is tekintélyt parancsol, míg Obama csak 47

- Fehér katolikus, míg Obama afro-amerikai

- Szakértője az Obama gyenge pontjának tartott külpolitikának

- 36 éve tagja a kongresszusnak, jó ismerője Washingtonnak

- Míg Obama változást hirdet, Biden a tradicionális értékek képviselője

- Obama hűvös vitapartner, Biden keményen csatázik

fejleményeiről. Még ez is a kampány hasznára válhat, a washingtoni vezetés ugyanis az elmúlt időszakban élesen bírálta Moszkvát a katonai beavatkozás miatt, kihasználva mellesleg azt is, hogy Barack Obama külpolitikai téren igencsak gyengén teljesít.

Ennél is jobban jöhet a demokrata stábnak – emeli ki a The New York Times elemzője – Biden kiváló vitakészsége. Ezt mindjárt bemutatásakor, az illinois-i Springfieldben rendezett kampánygyűlésen megmutatta. Az amerikai televíziók már hivatalos bejelentés előtt sugározni kezdték azt a republikánus hirdetést, amelyben Biden látható, amint, egy éve, még az előválasztási rivalizálás idején közli, hogy Obama „felkészült lehet az elnökségre, de most még nem így gondolom”.

A filmre Biden, aki már az első forduló után kiszállt a versengésből – elhomályosítva a kellemetlen kijelentést – frappánsan vágott vissza. Közölte: személyesen neki nincsen baja republikánus ellenfelével („John jó barátom, 35 éve ismerem”), ám a számláik kifizetése miatt a konyhaasztal mellett aggódó amerikai tömegekkel ellentétben „John McCain számára a legnagyobb megpróbáltatás az, hogy kitalálja, hét konyhája közül melyiknek az asztalához üljön le”.

- 65 éves, őszülő haja is tekintélyt parancsol, míg Obama csak 47

- Fehér katolikus, míg Obama afro-amerikai

- Szakértője az Obama gyenge pontjának tartott külpolitikának

- 36 éve tagja a kongresszusnak, jó ismerője Washingtonnak

- Míg Obama változást hirdet, Biden a tradicionális értékek képviselője

- Obama hűvös vitapartner, Biden keményen csatázik Obama alelnökjelöltje Joe Biden inkább McCainre hasonlít - fotó: AFP Obama, Biden Obama, Biden -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva