Hírek

2008.08.12. 15:54

Az úszók és a polósok megmentették a mai napot – olimpiai összefoglaló

Gyurta Dániel szenzációs eredménnyel, olimpiai és Európa-csúccsal elődöntős 200 m mellen, Cseh Laci is éremért úszhat szerdán, a Kemény-csapat hatalmas győzelmet aratott.

mti

Gyurta Dániel olimpiai és Európa-csúccsal bejutott a 200 m mell elődöntőjébe a pekingi olimpián. A négy éve Athénban ebben a számban ezüstérmes magyar úszó 2:08.68 perccel csapott célba, ami összesítésben a legjobb idő volt.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Gyurta Dániel szenzációs eredménnyel, olimpiai és Európa-csúccsal elődöntős 200 m mellen
[/caption]

Cseh László a negyedik helyen bejutott a 200 m-es pillangóúszás szerdai fináléjába a pekingi olimpián, Mutina Ágnes 200 m gyorson búcsúzott az  elődöntőben. Cseh jól kezdett, 150 méterig vezetett, de a hajrában a japán Macuda Takesi és az orosz Nyikolaj Szkvorcov megelőzte. A 400 m vegyes ezüstérmese továbbjavította hétfői országos csúcsát (1:54.48), s 1:54.35 perccel csapott célba. A másik futamból csak az amerikai Michael Phelps bizonyult jobbnak, aki a 200 m gyors világcsúcsát kipihenve vert több mint egy testhosszt a mezőnyre (1:53.70 p).

„Kicsit jobb időre számítottam, de még érződött a mozgásomon a tegnap esti teljesítmény, meg délelőtt nem lehet annyira jót úszni – mondta a Kőbánya SC világ- és Európa-bajnoka. – A holnapi döntőben mostani időmet szeretném megjavítani, majd kiderül, az mire lesz elég. Természetesen örülnék egy éremnek.”

A délelőtti program első számában, női 200 m gyorson Mutina Ágnesnek nem sikerült megismételnie hétfő esti teljesítményét, amikor is 1:57.25 perces országos csúccsal ötödik helyen jutott tovább. Ezúttal 1:58.15 percre tellett az erejéből, ezzel futamában a hetedik, összesítésben a 11. helyen végzett.

„Nem éreztem magam fáradtnak, igazából nem tudom, mi az oka, hogy ma rosszabbul ment – mondta az idei Eb-n harmadik versenyző. – Talán az, hogy délelőtt kellett úszni. Szerettem volna döntőbe kerülni, de talán majd négy év múlva sikerül. Ma is régi legjobbam közelébe úsztam, az 1:57-tel pedig elégedett vagyok.”

Azzal, hogy Michael Phelps megnyerte a 200 méteres gyorsúszást, belépett a sport halhatatlanjainak klubjába, mivel holtversenyben minden idők  legeredményesebb olimpikonja lett kilenc ötkarikás aranyérmével.

A 23 éves amerikai szuperklasszison kívül eddig honfitársai, a szintén úszó Mark Spitz, az atléta Carl Lewis, a finn futó Paavo Nurmi, valamint a szovjet tornász, Larissza Latinyina volt képes kilenc olimpiai elsőségre.

„Utálok veszíteni. A korábbi vereségek miatt sokkal motiváltabb lettem. Amit eddig Pekingben meg lehetett tenni, megtettük. Hihetetlen beteljesülés és határozottan megtiszteltetés, hogy az olimpia legnagyobb alakjaival emlegetnek együtt” – mondta Phelps – akinek alapvető célja Spitz egy olimpián, jelesül az 1972-es münchenin nyert hét aranyérmének túlszárnyalása. Alig 24 óra múlva egyedüli uralkodó lehet, ha a férfi 200 pillangó szerdai döntőjében is diadalmaskodik.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] A Kemény-csapat hatalmas győzelmet aratott
[/caption]

Tizenegy góllal,  17-6-ra legyőzte a görögöket a címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott a pekingi olimpián, a csoportmérkőzések második fordulójában. Végig parádézott a magyar gárda, a görögöket Gergely védései küldték végképp víz alá. Madaras távoli lövésével alakult ki a 11 gólos különbség. A lelkes magyar tábor „Szép volt, fiúk!” és „Itthon vagyunk!” rigmusokkal búcsúzott a csapattól.

Kemény Dénes szövetségi kapitány gárdája magabiztos játékkal aratott fölényes győzelmet. A csoportelsőség szempontjából lényeges volt, hogy minél több góllal nyerjen a címvédő együttes, főleg annak tükrében, hogy Montenegró 12-0-ra verte Kanadát. A magyarok következő ellenfele csütörtökön Spanyolország lesz.

Kiesett viszont a Varga–Hirling egység a könnyűsúlyú kétpárevezősök versenyében a pekingi olimpián, miután
a reményfutamban csak a negyedik helyen végzett.

A 2005-ben világbajnok, tavaly pedig Eb-győztes magyar egység – amely azért kényszerült „pótvizsgára”, mert vasárnapi előfutamában csupán a harmadik helyen zárt – egy-egy indiai, kubai, portugál, japán és dél-koreai egységgel vette fel a versenyt kedden, az első két hely ért középdöntőt.

A Dunakincse nevet viselő hajóval repesztő Vargáék jól kezdtek, sokáig az élen haladtak, az 500-as, az 1000-es, majd az 1500-as ellenőrzőpontnál is ők haladtak át elsőként, de a kubaiak és a japánok tapadtak rájuk, a hajrában pedig a portugálok is bejelentkeztek a továbbjutó helyekért.

Az utolsó 200 méterre a magyarok teljesen elkészültek erejükkel, riválisaik sorra megelőzték őket, ők pedig nem tudtak újítani, így csak negyedikként haladtak át a célvonalon. A középdöntőbe a portugálok és a kubaiak kerültek.

A Varga, Hirling duó az éremszerzés reményében utazott a kínai fővárosba, így szereplése egyértelműen csalódás. A folytatásban már csak a 13–20. helyért küzdhet.

„Azt a taktikát beszéltük meg, hogy induljanak el keményen, aztán húzzák végig a távot. Egy ideig ezt sikerült tartaniuk, a végére azonban teljesen elfogytak", számomra teljesen érthetetlenül. Ebben a mezőnyben kötelező lett volna a győzelem, nem tudom, hogy mi történt” – mondta a befutó után az MTI-nek Kiss László, a kettős edzője, aki egyelőre még nem tudott beszélni tanítványaival, ők ugyanis hosszú levezetésre indultak.

Hirling Zsolt internetes naplójában, a reményfutam előtti utolsó bejegyzésben azt írta: „A taktikánk az lesz, hogy 800-tól megszökünk, és nem bízunk semmit a véletlenre.”

Kórházba került Pekingben Hatos Gábor, a 74 kg-os súlycsoport küzdelmeire készülő szabadfogású birkózó - tájékoztatott a Magyar Olimpiai Bizottság.

A 25 éves, tavalyelőtt Európa-bajnoki bronzérmet nyert versenyző fülkagylógyulladása nem jött rendbe, s az olimpiai faluban található Polyclinicán elvégzett laboratóriumi ellenőrzés, majd a tüzetes orvosi vizsgálat után a klinika vezetője Tállay András főorvossal egyetértésben kórházba utalta a Haladás birkózóját.    

Hatos Gábort a Kínai–Japán Barátság elnevezésű kórházban ápolják, ahol állandó felügyelet mellett a szükséges gyógykezelésben részesül. Súlycsoportjának küzdelmei augusztus 20-án kezdődnek. Indulása attól függ, hogy a következő napokban javul-e az állapota, s az orvosok engedélyezik-e részvételét.

Nem sokkal az olimpia előtt egy másik birkózó, Módos Péter is kiesett a magyar csapatból. Az idei kötöttfogású Eb 55 kg-os bronzérmese vírusfertőzés miatt nem utazhatott ki Pekingbe.

Makány Balázs, Kovács Emese és Boulsevicz Beatrix sem jutott elődöntőbe a keddi úszóversenyeken. Gyurta Dániel futama még hátravan
Kovács Emese és Boulsevicz Beatrix sem jutott elődöntőbe 200 m pillangón a pekingi olimpián. Boulsevicz 2:10.00-val csapott célba, futamában hatodik volt, összesítésben 18. lett.

A 2:06.71 perccel országos csúcstartó Kovács messze elmaradt legjobb idejétől, most 2:12.73-at úszott, futamában ő is hatodik lett, összesítésben pedig a 27. helyen zárt.

Makány Balázs egyéni csúcsa ellenére nem jutott a 100 méteres gyorsúszás elődöntőjébe. A magyar versenyző 49.27 másodperces idővel ért célba, ez összesítésben a 28. helyre volt elegendő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva