Hírek

2008.08.12. 14:08

Azonnal cselekedni kell a tanyákon élők javára

A Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete (MTÉE), amely mára már minden tanyás településen jelen van, támogatja, hogy több pénzt fordítsanak a panelprogramra.

MTÉE

A panelprogramban beadott pályázatokat sürgősen bírálják el, és a kifizetések még a tél beállta előtt történjenek meg.

Ugyanakkor felszólítjuk a kormányt, hogy a tanyát, mint feltétlenül megőrzendő és megújítandó sajátos magyar településformát kezelje értékén, és tekintsen a tanyákon élőkre támogató szolidaritással.
A tanya, a tanyás településrendszer és gazdálkodási forma a magyar nemzeti örökség fontos része, sajátos „hungarikum”, amelynek fennmaradása, új életre keltése, fejlesztése nemzeti érdek.
Ezért a kormányzat a rendelkezésre álló és az EU-csatlakozás nyomán bővülő (ágazati) környezetfejlesztési, természetvédelmi, vidéki infrastruktúra-fejlesztési, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési, szociális és társadalmi-felzárkóztatási programjainak és forrásainak legalább arányos részét tudatosan koncentrálja a megújulni képes tanyás térségekbe, megemelve a tanyai lakosok méltatlanul alacsony önkormányzati fejkvótáját is.

A normatív támogatási rendszerben meg kell jelenni minden olyan költségnek, amely a külterületekkel és a külterületi népességgel kapcsolatos többletforrást jelentenek. Azért, hogy a magyarországi kistelepüléseken és tanyákon élő családok is méltó körülmények között élhessenek ebben az országban, és végre leálljon a kistelepüléseken és a tanyákon élők ellehetetlenítése, a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete az Országgyűlésnek ajánlja, hogy alkosson egy önálló Tanyatörvényt", amelyben a tanyák és tanyás térségek, azok megőrzése, fejlesztése szerepel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva