Hírek

2008.08.06. 06:01

Bérlő vagyok, lebontja a házat az önkormányzat

Olvasónk önkormányzati bérleményben lakik. A házat le akarják bontani, ezért felajánlottak a lakásért egy összeget. Ez kevés ahhoz, hogy az úr hasonló lakást vegyen.

BAMA

Az önkormányzatnak kártalanítania kell a bérlőt – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A bérleti jognak is van ellenértéke. A hatóságnak adnia kell egy másik, megfelelő, ugyanolyan minőségű cserelakást, vagy az érintettel együtt törekednie kell megfelelő mértékű kompenzációra. Felajánlhatnak megváltási díjat is. Ennek mértéke akkor méltányos, ha az érintett az összegért hasonló lakáshoz juthat. Előfordulhat, hogy az előzőnél rosszabb lakást ajánlanak fel, és ezt egészítik ki pénzzel. De megtörténhet az is, hogy a bérlő jobb lakásba költözhet – ekkor is megállapodhatnak a különbözetet illetően.

Ha viszont a továbblépéshez kevés, nevetséges összeget ajánlanak és ebből vita támad, a bérlő bíróságtól kérheti, állapítsa meg a „megfelelőséget”. Döntse el tehát, korrekten ellentételezte-e az önkormányzat az átadásra váró bérleményt. Az ellenérték szintén vitára adhat alkalmat. Ilyenkor a bíróság igazságügyi ingatlanszakértőt küld ki, aki megállapítja, mekkora kompenzációt kell kapnia a lakónak. Valóban nem muszáj tehát elfogadni az első ajánlatot.

Mindebből kitűnik, hogy a bérlőnek is vannak jogai. Igaz, a gondoskodó állam, amely a tanácsi lakások kiutalásában is megnyilvánult, már a múlté. Ez azonban nem jelenti azt, hogy vissza lehet élni a bérbeadói jogokkal. Jogaink védelmében mindig legyünk résen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva