Hírek

2008.08.18. 19:22

Biztonságos ünnepet ígérnek

Nem számítanak rendbontásra az augusztus 20-i rendezvényeken a szervezők, melyeket 1700 rendőr biztosít majd.

A. V.

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Hétfőn emlékfát avattak a 2006-os vihar áldozatainak emlékére - fotó: Darnay Katalin
[/caption]„Békés, biztonságos és méltóságteljes ünnepre számítanak az állami ünnepség szervezői, de katasztrófahelyzetre és esetleges atrocitásokra is felkészültek” – jelentette ki hétfőn a biztonságért felelős operatív törzs vezetője. Juhász Gábor államtitkár közölte, a biztosítás nem lesz különlegesebb azokon a rendezvényeken, ahol a közjogi méltóságok megjelennek, arra sem számítanak, hogy tojásdobálással zavarnák meg az ünnepségeket.

Az 1700 rendőr mellett 700 biztonsági őr ad szolgálatot. Mobil csoportok is lesznek, melyek rövid időn belül fel tudják számolni az esetleges rendbontásokat. Budapest rendőr-főkapitányának, Tóth Gábornak nincs információja arról, hogy megzavarnák az ünnepségeket. Kiemelt kockázatúnak rendezvény lesz a zászlófelvonás a Kossuth téren, a tisztavatás a Hősök terén, a repülőverseny, a pesti alsó rakparton tartott kulturális rendezvények, az Ország tortája rendezvény a Kossuth téren, a kerékfesztivál az Andrássy úton, a Szent Jobb körmenet, a Mesterségek Ünnepe a Várban és az esti tűzijáték. A rakpart majd beléptető kapukon közelíthető meg.

Elkóborolhatnak a riadt ebek

„A szilveszteri petárdázásához hasonló riadtságot okoz az állatokban az augusztus 20-ai tűzijáték is, e miatt sok házi kedvenc válhat kóborrá” – hívta fel a figyelmet az Orpheus Állatvédő Egyesület. A nagy hang- és fényjáték az amúgy nyugodt, szelíd kutyát is ijedt, agresszív állattá változtathatja. A sokkos állapotba kerülő kutya a riadalom elől ilyenkor rendszerint menekülő utat keres, de akár haraphat is. Az egyesület azt javasolja a gazdáknak, hogy ne vigyék ki az ebeket a tűzijáték helyszíneire. A kisállatokat az ünnepek idejére biztonságos, zárt helyen kell tartani.

A fővárosban útlezárások lesznek, a Dunán korlátozzák a hajóforgalmat. A nemzeti ünnepen 102 tűzoltó, 15 gépjárműfecskendővel és egy tűzoltóhajóval, míg a mentőszolgálat 50 autóval, köztük rohamkocsikkal is készenlétben áll majd. Az elsősegélyhelyeket piros léggömb alatt lesznek a rakparton. A meteorológiai szolgálat 3 óránként folyamatos elemzéseket, jelentéseket készít, így a rendezvények előtt 1-3 órával 100 százalékos pontossággal adnak információkat az időjárás alakulásáról. Az előrejelzések szerint meleg idő várható, de kialakulhatnak záporok.

A BKV délután megduplázza a metró, a villamos járatait, a tűzijáték után, több járat éjfélig közlekedik. A kiürítési útvonalon több autóbusz is készenlétben áll majd. Hangosbemondókon, és kivetítőkön több nyelven is tájékoztatják az érdeklődőket a szükséges információkról, 18 biztonsági tornyot állítanak fel, amelyek elsősegélyhelyként is funkcionálnak. A tűzijátékot speciális, robbanásbiztos vetőcsövekből lövik ki, és minden helyszínen lesznek pirotechnikus ellenőrök. A tűzijátékot egyetlen gombnyomással leállíthatják.

Két éve öt halálos áldozata volt a viharnak

A fokozott biztonsági intézkedések a 2006-os augusztus 20-i tragikus ünnepség után léptek érvénybe. Két éve ugyanis a tűzijáték idején kitört hatalmas viharban öten haltak meg, ötszázan megsebesültek. A meteorológiai szolgálat előre jelezte a vihart, de az erről küldött e-mailt nem olvasták el időben a szervezők. Igazi felelősségre vonás azóta sem történt az ügyben. Tavaly szintén rossz idő volt, de nem volt akkora vihar mint két évvel korábban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva