Hírek

2008.08.01. 14:54

Bulibusszal az ittas vezetés ellen

Külünleges bulibusz járja hétvégén Budapest utcáit a nyári szórkozóhelyek között, amelyen a hosztesszek a felelős alkoholfogyasztással kapcsolatos tudnivalókról, illetve az ittas vezetés veszélyeiről tájékoztatják a fiatalokat.

N. M.

[caption id="" align="aligncenter" width="462"] A Johnnie Walker „Soha ne igyál, ha vezetsz!” kampány immár harmadik éve indul útjára a felelősségteljes alkoholfogyasztás jegyében
[/caption]A Johnnie Walker „Soha ne igyál, ha vezetsz!” kampány immár harmadik éve indul útjára a felelősségteljes alkoholfogyasztás jegyében. Az akciót a Diageo és a Magyar Szövetség a Kulturált Alkoholfogyasztásért (HAFRAC) kezdeményezésére indították az ittas vezetés visszaszorítása érdekében. Ennek keretében július 31. és augusztus 2. között egy kifejezetten erre az alkalomra kialakított busz jár napközben az Oktogon és a Nyugati pályaudvar között, amelyről a Diageo munkatársai osztogatnak ásványvizet és a felelősségteljes alkoholfogyasztást segítő tanácsokat tartalmazó szórólapokat. Esténként a budapesti szórakozóhelyek között ingázó járműre bárki felszállhat, és útközben gyakorlati tanácsokat kaphat az alkoholfogyasztással kapcsolatban.

„A Diageo, mint a világ vezető prémiumital-gyártója és forgalmazója, élen kíván járni a felelős alkoholfogyasztást ösztönző kezdeményezésekben, hogy ezzel is segítse az alkohollal kapcsolatos ártalmak visszaszorítását. Meggyőződésünk, hogy ezen tevékenységeinkkel hozzájárulhatunk az ittas vezetés és a túlzott alkoholfogyasztás csökkentéséhez Magyarországon és világszerte” – nyilatkozta Erdei Attila, a Diageo Magyarország Kft. ügyvezetője.

Hasonló programsorozat keretében két éve a Forma-1-es világbajnokot, Mika Häkkinent nevezték ki a Felelősségteljes Alkoholfogyasztás Nemzetközi Nagykövetének, aki Magyarországon is képvieslte e nemes célt. A téma aktualitását jól jelzi, hogy sajnos az ittas vezetés a halálos balesetek okait tekintve világszerte az első három között szerepel. Magyarországon évente mintegy 1200 ember hal meg az utakon, s a halálesetek 13,8 százalékát az ittas vezetők okozzák. Magyarországtól nyugatra ez az arány jelentősen kisebb. Az elmúlt évben 45 ezer 682 vezetővel szemben indult eljárás alkoholos befolyásoltság miatt.

„Az adatok szerint tavaly az első félévben 605-en vesztették életüket közlekedési balesetben, míg idén januártól júliusig 417-en. A megmentett életek tanúskodnak arról, hogy az objektív felelősség, a zéró tolerancia, a több ellenőrzés, illetve a magasabb összegű bírságok elrendelése indokolt és célravezető volt, hiszen a szigor nem a közlekedők ellen, hanem éppen értük való” – mondta Samu István r. vezérőrnagy az Országos Rendőr-Főkapitányság rendészeti főigazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva