Hírek

2008.08.13. 10:18

Cseh ezüstérmes 200 m pillangón

Cseh László 1:52.70 perces Európa-rekorddal ezüstérmet szerzett 200 m pillangón a pekingi olimpián. A számot ismét világcsúccsal nyerte az amerikai Michael Phelps, akinél Cseh a második százon gyorsabb volt.

MTI

A Kőbánya SC 400 m vegyesen is második versenyzője a hatos pályán harmadikként ért a falhoz 50 méternél, majd 100-nál negyedikként fordult, 150-nél azonban ismét harmadik volt. Phelps kivált a mezőnyből, mögötte azonban hatalmas harc folyt a dobogóért. Csehnek a japán Macuda Takesi és az egyes, úgynevezett surranópályán tempózó új-zélandi Moss Burmeister volt a legnagyobb ellenfele. A hajrában azonban a magyar klasszis elhúzott tőlük, s az országos csúcsot itt Pekingben már harmadszor megjavítva, 1:52.70-es Európa-rekorddal csapott célba. Ennél csak az immár minden idők legeredményesebb olimpikonjává előlépett Phelps tud jobbat! Cseh a táblára felnézve kétszer is boldogan csapott a vízbe, s fogadta japán riválisa gratulációját, miközben Phelps először lihegett kissé a kötélen.

„Nagyon élveztem az úszást, a jövőre nézve érdemes erőltetni ezt a számot – mondta Cseh az újságírók gyűrűjében. – Elégedett és boldog vagyok. Először éreztem, hogy közel vagyok Phelpshez.” Turi György, Cseh mestere elsőként azt emelte ki, hogy tanítványa a második százon legyőzte Phelpset. „Laci az utolsó százon három tizeddel gyorsabb volt Phelpsnél. Ez engem is meglepett, és az is, hogy ilyen nagyszerű időt úszott. Két variációt dolgoztunk ki, hogy egy nem túl erős kezdés után 140-től következzen egy ritmusváltás, ezt megcsinálta, de nem gondoltam volna, hogy közben ilyen jó lesz az első 100 ideje. Büszke vagyok a tanítványomra!” Turi szerint 200 m vegyesen „nagy meccs” várható. „Phelps fáradni tűnik, Lochte-t pedig fűti a visszavágás vágya a 400 vegyesen elszenvedett vereségért” – mondta.

„A szemüvegem telement vízzel a verseny során. 1:51 percen belüli világcsúcsot akartam, de ilyen körülmények között ez nem rossz eredmény” – mondta Phelps a finálé után. Cseh még egy számban érdekelt az olimpián, a szerda délutáni programban – magyar idő szerint 14:17 órakor – a 200 m vegyes előfutamában áll rajthoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva