Hírek

2008.08.12. 17:26

Divatban a hordozható kütyük

A nyári hónapokban jóval több fényképezőgépet, légkondicionálót és lapostévét vásárolnak a magyarok – ez derül ki a lapunk által megkérdezett műszaki áruházak eladási statisztikáiból. Idén a kedvező ár mellett a minőség és a hordozhatóság is fontos szemponttá vált.

Fülöp Anett

Az elmúlt három hónapban a fényképezőgépek, a hűtőberendezések, a hordozható DVD-k, a kis képernyős noteszgépek és a navigációs rendszerek vezették az eladási listákat a magyarországi műszaki áruházakban – derül ki lapunk körképéből. A nagyobb tudású modellek iránti kereslet megsokszorozódott, a kedvező ár viszont még mindig a legmeghatározóbb tényező a vásárlók számára.
Hökkön Attilát, az Electro World telekommunikációs értékesítési vezetőjét, és Szánthó Balázst, a Media Markt koncepciómenedzserét kérdeztük a slágertermékekről.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] A nyári hónapokban jóval több fényképezőgépet, légkondícionálót és lapostévét vásárolnak a magyarok
[/caption]

Hűtés

A nyári kánikulában gyakorlatilag nem lehet megmaradni, így nem meglepő, hogy ilyenkor roham indul a műszaki áruházakba a különböző légkondicionáló berendezésekért. Érzékelhető tendencia, hogy az elmúlt években folyamatosan nőtt a kereslet az olcsóbb, mobilkészülékek iránt is.
A klímákhoz hasonlóan a ventilátorok iránt is óriási az érdeklődés. Jellemző, hogy ma egy ventilátorral szemben is nagyobbak a vásárlók igényei, mint korábban. A „hagyományos” asztali és álló ventilátorok mellett egyre több speciális funkcióval rendelkező készülékeket keresnek a vevők. Ilyenek például a távirányítós, időprogramozással rendelkező, illetve nagyteljesítményű készülékek.
Népszerű a mobil, autóban is használható, szivargyújtóról működtethető hűtőtáska. Ez folyamatosan biztosítja a hűtést hosszú távú utazásoknál is. A hűtőszekrények forgalma is jelentősen megnőtt a nyári időszakban. Ennek az az oka, hogy a régebbi típusú hűtők nem bírják a már-már trópusi meleget, és ilyenkor mondják fel a szolgálatot.

Fényképezőgép
A nyaralás elengedhetetlen tartozéka a fényképezőgép, ennek megfelelően állandóan magas a kereslet irántuk a nyári időszakban. A jelentős árcsökkenés miatt egyre fontosabbá vált a vásárlóknak az, hogy minél többet tudjon a masina. Így például nőtt az optikai zoommal rendelkező készülékek népszerűsége. A digitális tükörreflexes gépek iránt megnőtt az érdeklődés, egyre többen vágynak a profi fotózás nyújtotta élményekre. Egy-egy típus már a tavalyi ár feléért megszerezhető.

Navigációs rendszerek
Nyáron sokan indulnak útnak autóval, amelynek mostanra elengedhetetlen tartozéka lett a GPS. Az eszköz pár évvel ezelőtti megjelenése óta sokban változott a kereslet. A kezdetekkor a kedvező ár volt a meghatározó, mostanra viszont a nagyobb tudású készülékek lettek a favoritok. Ezeknek már rendelkezniük kell frissíthető Európa-térképpel, ezenkívül telefonos kihangosítással rendelkező bluetooth kapcsolattal. Augusztus elejétől Magyarországon is elérhetők lesznek az útlezárási, torlódási információk. Érdemes ezeket az úgynevezett TCM funkcióval rendelkező készülékeket választani, mivel a GPS az információkat beépíti az útvonaltervezésbe.

Netbook
A notebook nyári megfelelője a netbook. A kettő természetesen nem helyettesíthető egymással, viszont a kényelem szempontjából a netbook számos előnnyel rendelkezik. Ezek a kis képernyős számítógépek elsősorban internetezésre és alapvető dokumentumok készítésére hivatottak. Utazás közben rendkívül praktikusak, mivel nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, így kevésbé sérülékenyek. Másik nagy előnyük, hogy akkumulátoruk a hagyományos notebookhoz képest sokkal tartósabb, ami szintén megkönnyíti kezelhetőségüket.

Az olimpia és a foci Eb megdobta a lapostévé-eladásokat

Az idei nyár bővelkedett kiemelkedő sporteseményekben, és az áruházakban már a nyár eleji foci Eb előtt jelentősen növekedett a televíziókészülékek értékesítése, amelyet az olimpia csak tovább fokozott. Igaz, a lapostévé-eladások annyival nem ugrottak meg, mint a két lévvel ezelőtti fzutball-világbajnokság alatt. Bár nem a sportesemények miatt, de szintén egyre közkedveltebbé váltak a hordozható dvd-lejátszók, amelyeket akár a strandon is lehet nézni két csobbanás között. Azok pedig, akik gyemekkekel terveznek hosszabb utazást, az ülés háttámlájához rögzíthető dvd-lejátszókat keresik, és egyre népszerűbbek a tévéadás vételére is alkalmas lejátszók.

<!-- Divatban a hordozható kütyük A nyári hónapokban jóval több fényképezőgépet, légkondicionálót és lapostévét vásárolnak a magyarok – ez derül ki a lapunk által megkérdezett műszaki áruházak eladási statisztikáiból. Idén a kedvező ár mellett a minőség és a hordozhatóság is fontos szemponttá vált. Fülöp Anett Az olimpia és a foci Eb megdobta a lapostévé-eladásokat Az idei nyár bővelkedett kiemelkedő sporteseményekben, és az áruházakban már a nyár eleji foci Eb előtt jelentősen növekedett a televíziókészülékek értékesítése, amelyet az olimpia csak tovább fokozott. Igaz, a lapostévé-eladások annyival nem ugrottak meg, mint a két lévvel ezelőtti fzutball-világbajnokság alatt. Bár nem a sportesemények miatt, de szintén egyre közkedveltebbé váltak a hordozható dvd-lejátszók, amelyeket akár a strandon is lehet nézni két csobbanás között. Azok pedig, akik gyemekkekel terveznek hosszabb utazást, az ülés háttámlájához rögzíthető dvd-lejátszókat keresik, és egyre népszerűbbek a tévéadás vételére is alkalmas lejátszók. A nyári hónapokban jóval több fényképezőgépet, légkondícionálót és lapostévét vásárolnak a magyarok A nyári hónapokban jóval több fényképezőgépet, légkondícionálót és lapostévét vásárolnak a magyarok [caption id="" align="aligncenter" width="400"] A nyári hónapokban jóval több fényképezőgépet, légkondícionálót és lapostévét vásárolnak a magyarok
[/caption] -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva