Hírek

2008.08.28. 14:55

Elindult útján a pekingi paralimpia lángja

Ven Csia-pao kínai miniszterelnök jelenlétében meggyújtották a Peking déli részén található Ég Templomában a paralimpiai lángot, s ezzel elindult a váltófutás, amely a 13. paralimpiai játékok szeptember 6-iki megnyitójáig tart.

mti

A ceremónián a lángot ugyanúgy homorú tükrök segítségével lobbantották fel, ahogyan márciusban a görögországi Olümpiában az ötkarikás játékokét. A lángot annak a Csin Csing kerekesszékes vívónak adták át, aki arról vált híressé, hogy egy harcias Tibet-barát tüntetővel szemben tavassszal megvédte Párizsban az olimpiai  fáklyát, amikor az ki akarta ragadni kezéből. A váltó következő tagja Liu Csi, a pekingi szervezőbizottság elnöke volt.

A paralimpiai fáklyát összesen 850-en fogják vinni, míg Kína tizenegy tartományán keresztül szeptember 6-án megérkezik a pekingi Madárfészek Stadionba, ahol a kandeláberben fellobbantják a lángot. Ezzel kezdődnek meg hivatalosan a 13. paralimpiai játékok, amelyeken 148 ország több mint 4200 sportolója vesz részt –köztük 33 magyar versenyző.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva