Hírek

2008.08.14. 18:39

Elszállhatnak a Gripen-vádak

A Központi Nyomozó Főügyészség nem talált bűncselekményre utaló adatot a Gripen svéd vadászrepülők beszerzése ügyében, így feleslegessé válhat a Gripen-beszerzések ügyében a kormány és az ellenzék oldaláról egyaránt támogatott parlamenti vizsgálóbizottság felállítása.

Z. H.

A Fidesz és a KDNP ellenben még kivár. Simicskó István, a Nemzetbiztonsági Bizottság KDNP-s elnöke bejelentette: a Gripen-ügyben készült ügyészségi vizsgálati jelentés alapján döntik el, hogy továbbra is szükségesnek tartják-e, hogy az ügyben vizsgálóbizottság alakuljon.

A gépek beszerzéséről még az Orbán-kormány döntött, majd az eredeti szerződést a Medgyessy-kormány módosította. A Gripen-ügy akkor került napirendre Magyarországon, amikor tavaly egy svéd televízió azt állította: a magyar és cseh beszerzéseknél korrupciógyanú merült fel. Fazekas Géza főügyészségi szóvivő a Népszabadságnak azt mondta, hogy a vizsgálat még májusban lezárult, ám a Legfőbb Ügyészség „nem talált semmit”, ami vádhatósági fellépést indokolna. A lap értesülése szerint a svéd főügyészségről sem érkezett hivatalos megkeresés, mint írja, talán azért nem, mert a 2001-es beszerzés ügye, ha volt is benne bármi visszás részlet, már elévült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva