Hírek

2008.08.22. 16:09

Energia-befektetés: Mavir részvényt kínál megvételre a kormány

Döntött a kormány: a februárban meghirdetett Új tulajdonosi program keretében részlegesen privatizálják a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt-t (Mavir) – közölte Budai Bernadett kormányszóvivő.

Sz. B.

Az Új tulajdonosi program keretében részlegesen privatizálják a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt-t (Mavir) – jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő. A Mavir tulajdonrészének eladása – a kiegyensúlyozott működés megőrzése, és az értékvesztés elkerülése érdekében – 2010. március 31-ig fokozatosan történik majd, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-n keresztül. Budai Bernadett hozzátette: az igazságügyi és rendészeti miniszter feladata, hogy december 31-ig kidolgozza azokat a jogi megoldásokat, amelyek biztosítják, hogy a Mavirban senki ne rendelkezhessen a villamosenergia-piaci versenyt veszélyeztető befolyással.

Döntését a kormány azzal indokolja, hogy a rendszerirányítási tevékenység váljon függetlenné a Magyar Villamos Művektől (MVM), és egyetlen piaci szereplő se szerezhessen meghatározó befolyást a Mavirban. Mindezek után az állami tulajdon aránya 25-50 százalék között marad.

A Fidesz a hír hallatán felszólította a kormányt, hogy ne privatizálja azokat a vagyonelemeket, amelyek az állami tulajdon részét képezik. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője kijelentette: a Mavir tulajdonában lévő nagyfeszültségű gerinchálózat a nemzeti vagyon része, így nemzetbiztonsági okokból is fontos, hogy köztulajdonban maradjon. Korábban a gazdasági bizottság szocialista elnöke, Podolák György, nem értett egyet azzal, hogy a Magyar Villamos Műveket és a Mavir Zrt.-t szétválasszák - emlékeztetett Cser-Palkovics. A Fidesz éppen ezért azt szeretné tudni, hogy osztja-e a kormány álláspontját az MSZP, vagy esetleg Podolák Györgynek, illetve a szocialista frakciónak eltér a véleménye Gyurcsány Ferenctől - tette fel a kérdést az ellenzéki politikus.

Sz. B. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva