Hírek

2008.08.23. 05:52

Felhőtlen diákévek hitelre

A szünidő végével vészes közelségbe került az új tanév. A nyári bulik után az iskolakezdés fogja leszívni a diákok tárcáit. Számos egyetemista és főiskolás az anyagi terhek enyhítését diákhitelből oldja meg, a boldog diákéveket azonban kamatostul kell majd törleszteniük.

Hampl Márta

[caption id="" align="alignleft" width="465"] Az államilag támogatott képzésben részt vevő hallgatók legfeljebb 200 ezer forintot, a költségtérítéses diákok pedig akár 250 ezer forintot is kézhez kaphatnak egy félévben
[/caption]Míg az általános és a középiskolás diákok többségénél a tanévkezdés leginkább a szülőknek jelent komoly anyagi terhet, addig számos, a felsőoktatásban részt vevő hallgató a saját pénztárcáján érezheti a szeptembert. A szakértői becslések szerint egy átlagos magyar egyetemista, illetve főiskolás több mint hetvenezer forintot költ el havonta. Ez az összeg azonban lényegesen nagyobb lehet, ha a hallgató költségtérítéses képzésben vesz részt, illetve ha elköltözött otthonról.

A pénzügyi nehézségeket a hallgatók egy része alkalmi munkákkal enyhíti, másik részük viszont inkább a diákhitelt hívja segítségül. A 2001-ben létrehozott apanázsforrást eddig összesen több mint 250 ezren vették igénybe, hiszen a hitel igényléséhez nem kell jövedelem, kezes, és egyéb fedezet sem. Másik vonzó tulajdonsága, hogy a hallgatónak nem kell igazolnia, hogy mire fordítja a felvett kölcsönt, így tulajdonképpen bármire el lehet költeni. Jelenleg az államilag támogatott képzésben részt vevő hallgatók legfeljebb 200 ezer forintot, a költségtérítéses diákok pedig akár 250 ezer forintot is kézhez kaphatnak egy tanulmányi félévben. A következő néhány pontban azokat a tudnivalókat gyűjtöttük össze, amelyeket nem árt szem előtt tartani, mielőtt hitelbe vernénk magunkat.

Megkérdeztük: Ön felveszi az idén a diákhitelt?

Huber Zsófia, 19 éves

Soha nem vennék fel diákhitelt, mert nem akarok évekig törlesztőrészletet fizetni. Inkább részmunkaidős munkákat fogok vállalni a főiskola mellett, amiből a kollégiumi díjat is ki tudom majd fizetni.

Tréki Zoltán, 22 éves

Terveztem, de végül szülői ellenvetésre nem éltem a diákhitel adta lehetőségekkel. Így a család pénzügyi támogatásával és diákmunkával próbálom meg átvészelni a főiskolás éveimet.

Csuka Viktória, 18 éves

Fogalmam sincs, hogy mi az a diákhitel, így az ismeretlenbe biztos nem is fogok belevágni. Azt azonban még nem tudom, hogy az év közben felmerülő kiadásokat miből fogom fedezni.

Ki veheti fel a diákhitelt?
A kölcsönt bármelyik, felsőoktatási intézményben tanuló hallgató felveheti, feltéve, hogy még nem töltötte be a 40. életévét, illetve hohy beiratkozott az épp soron következő félévre. Ha sikerül minden feltételnek megfelelni, és a saját pénzügyi helyzetünk tükrében dönteni a kölcsön felvételéről, akkor nincs más hátra, mint az igénylő lap kitöltése. A szükséges nyomtatványokat a nagyobb postahivatalokban, illetve az együttműködő pénzintézetek kijelölt fiókjaiban lehet beszerezni. Az első összeget az őszi félévben október 15-éig, a tavaszi szemeszterben március 15-éig folyósítják.

Mekkora összeget lehet igényelni?
Az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgatók havonta maximum negyvenezer, míg a költségtérítéses diákok legfeljebb 50 ezer forintot vehetnek fel havonta. Persze ennél kisebb címleteket is lehet kérni: 15, 21, 25, 30 ezres havi kölcsönösszeg közül lehet válogatni. Lehetőség van azonban egy összegben kérni a hitelt, ilyenkor egyszerre utalják az egy félévre jutó, öt havi összeget. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a magasabb hitelösszeghez magasabb törlesztési részlet társul.

Mennyi ideig jöhet az apanázs?
Diákhitelt tíz tanulmányi félévre lehet felvenni. Amennyiben a felsőoktatási intézményben több mint tíz félévig tart az okítás, akkor a hitelre való jogosultság együtt nyúlik a képzési idővel, de a 14 hónapot így sem haladhatja meg.

Mikor kell visszafizetni a diákhitelt?
A felvett kölcsönt csak a hallgatói jogviszony megszűnése után, de legkésőbb a 40. életév betöltését követően kell elkezdeni visszafizetni. A törlesztésnek azonban ára van:  a visszafizetés első két évében az előző év október 31-én érvényes minimálbér hat százalékát vonják le az exdiákok számlájáról. A harmadik évtől kezdve pedig a törlesztőrészlet kiszámításának alapja a két évvel korábbi jövedelem hat százaléka, amelynek 1/12-ed részét kell havonta a hitelért cserébe visszafizetni. Azoknak azonban, akik egyszer is igénybe vették a maximális, azaz az ötvenezer forintos hitelösszeget, a törlesztés első két évében a minimálbér nyolc százaléka, az azt követő években pedig a jövedelem nyolc százalékának 1/12-ed része lesz a havi törlesztőrészlet.

Soha nem vennék fel diákhitelt, mert nem akarok évekig törlesztőrészletet fizetni. Inkább részmunkaidős munkákat fogok vállalni a főiskola mellett, amiből a kollégiumi díjat is ki tudom majd fizetni.

Tréki Zoltán, 22 éves

Terveztem, de végül szülői ellenvetésre nem éltem a diákhitel adta lehetőségekkel. Így a család pénzügyi támogatásával és diákmunkával próbálom meg átvészelni a főiskolás éveimet.

Csuka Viktória, 18 éves

Fogalmam sincs, hogy mi az a diákhitel, így az ismeretlenbe biztos nem is fogok belevágni. Azt azonban még nem tudom, hogy az év közben felmerülő kiadásokat miből fogom fedezni. Az államilag támogatott képzésben részt vevő hallgatók legfeljebb 200 ezer forintot, a költségtérítéses diákok pedig akár 250 ezer forintot is kézhez kaphatnak egy félévben Diákhitel -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva